Belgisch voetbalduel: hoe ver reikt portretrecht?

Dat profvoetballer een lucratieve baan kan zijn, wisten we al. Maar bij onze zuiderburen doen ze er nu een schepje bovenop. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) eist een dwangsom van 1000 euro voor ieder exemplaar van het Jaarboek Voetbal 2012-2013 dat nog in de winkel ligt,  omdat het portretrecht van de op de cover afgebeelde ‘Rode Duivels’ zou zijn geschonden. Het gewraakte Jaarboek is geschreven door Koen van Wichelen, en uitgegeven door Uitgeverij Van Halewyck. De zaak dient binnenkort bij de rechtbank, maar de uitgever lijkt blijkens diverse Belgische media vooralsnog niet onder de indruk van de dreigementen.

In Nederland deed zich enige tijd geleden een soortgelijke kwestie voor, waarbij voetbalicoon Johan Cruijff een boek met ‘zijn’ foto’s tevergeefs uit de handel probeerde te laten halen. Pikant detail is dat de maker van de bewuste foto’s, Guus de Jong, zelf nogal een reputatie heeft opgebouwd door rechtszaken wegens inbreuken op zijn auteursrecht.

Update: de KBVB heeft de rechtszaak in eerste instantie verloren, maar laat weten in beroep te zullen gaan.

Lees ook:Adembenemend Himalaya
Lees ook:Paal en perk aan portretrecht
Lees ook:Verplichte kost voor (aspirant-) beroepsfotograaf
Lees ook:Statief dat je bijlicht in het donker
Lees ook:Helmut Newton schiet postuum Pirelli Kalender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.