Tips voor betere fotografie: 3/25

Onscherp - maar niet onbedoeld!

3. Weinig is erger dan een onbedoeld onscherpe foto. Dus: hanteren we altijd ten minste 1/60s, op een enkel na experiment met 1/30s of zelfs 1/15s en 1/4s. Jammer, want de camera kan ook belichtingstijden tot wel enkele seconden aan. Laat maar open staan die camera… op een stevig statief natuurlijk, aangestuurd door draadontspanner of afstandbediening en met de spiegel vooraf opgeklapt (tegen trillingen, veroorzaakt door de bewegende spiegel). Stabilisator in lens of camera? Aanzetten: het werkt heus! Op statief is het aan laten staan van de stabilisator niet altijd verstandig: raadpleeg de gebruiksaanwijzing van camera of objectief.

De bijgaande foto dient als illustratie voor het drukke en niet ongevaarlijke (motor)verkeer in Madrid. De onscherpte dient hier als versterking van de snelheid.

Lees ook:Tips voor betere fotografie: | 17/25
Lees ook:Flitsen met beleid – IV
Lees ook:Tip 23|500: Spiegeltje spiegeltje…
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 16/25
Lees ook:Cuba: altijd ‘raak’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.