Tip (annex koopje) van de week: Tonality

Zwart-witconverter voor vriendenprijsje in App Store

De afgelopen dagen heb ik het rustig aan moeten doen door een stevige griep, waardoor ik ook nog geen gelegenheid had de mij door Fujifilm uitgeleende X-Pro2 aan een praktijktest te onderwerpen. Maar wat in het vat zit… In de tussentijd wil ik de Mac-gebruikers onder de lezers een koopje dat ik min of meer toevallig op het spoor kwam in de App Store niet onthouden. Tonality is een vergelijkbaar programma als het hier eerder besproken Luminar, alleen dan exclusief voor zwart-witfoto’s. Waar Luminar in de App Store echter 60 euro kost (het altijd even prijsbewuste Apple vroeg maar gelijk een tientje extra toen maker Macphun dat na afloop van de introductieaanbieding eveneens deed…), haal je Tonality momenteel in huis voor € 4,99…

Tonality is vergelijkbaar met Luminar, alleen dan specifiek voor zwart-wit.

Natuurlijk zitten er voor dat vriendenprijsje een paar addertjes onder het gras. Allereerst werkt de App Store-versie niet als plug-in van bijvoorbeeld Photoshop. Maar dat geldt óók voor Luminar, want dit is vaste prik bij App Store-programma’s. En dan maakt het voor mij toch wel verschil of een programma met die beperking in plaats van zeven tientjes 60 dan wel 5 euro kost…

Extraatjes zoals batchverwerking of meer presets kosten geld, al hoef je je met 150 standaardpresets niet te vervelen. Maker Macphun doet gelijk aan klantenbinding zodra je Tonality voor het eerst start.

In de tweede plaats is de App-Store-versie van Tonality niet helemaal compleet, en evenmin helemaal up-to-date. Het eerste betekent dat je voor bepaalde extraatjes, zoals batchverwerking, mag bijbetalen. Dat laatste kost je trouwens 5 euro extra, dus dit is op zich ook nog goed te doen. Extra presets kunnen eveneens geld kosten, maar bij de start staat de teller op ongeveer 150, dus me dunkt dat je vooreerst aardig uit de voeten kunt.

Het grootste nadeel van de App Store-versie is waarschijnlijk dat deze niet helemaal actueel meer is. Zo lijken raw-bestanden van nieuwere cameramodellen niet te worden ondersteund (bij mij verslikte Tonality zich in de toch niet zo heel recente Fujifilm X-E2). Van tevoren converteren naar tiff of een ander bestandsformaat met een programma als Lightroom of Photoshop, of omzetten naar het ‘universele’ DNG-raw-formaat met de gratis Adobe DNG Converter, biedt uitkomst. Als je met dat alles kunt leven, haal je voor een schamele vijf eurootjes een zwart-witversie van Luminar in huis, die als kers op de taart ook draait onder oudere besturingssystemen (10.9 en hoger) én ook nog eens beschikt over een Nederlandstalige interface.

Lees ook:Luminar en Aurora HDR binnenkort ook voor Windows
Lees ook:Macphun kondigt Luminar 2018 (‘Supernova’) aan
Lees ook:Luminar is gelanceerd
Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2
Lees ook:Photoshop Elements in App Store

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.