Tip van de week: handmatig scherpstellen met een systeemcamera

Systeemcamera’s worden steeds vaker gebruikt met MF-objectieven. Foto: Lomography.com

Handmatige scherpstelling (MF) en systeemcamera’s gaan niet goed samen. Bij spiegelreflexen is scherpstellen op het matglasbeeld met de meeste objectieven een eitje, al moet je het doen zonder scherpstelhulpmiddelen uit het analoge tijdperk, met name de aloude deelbeeldwig. Zelfs de beste elektronische zoekers van dit moment zijn eigenlijk niet gedetailleerd genoeg om de scherpte exact te kunnen beoordelen, en bij een van grotere afstand bekeken scherm wordt dat alleen maar erger. Bovendien stellen de meeste AF-objectieven voor systeemcamera’s in de MF-stand niet écht handmatig scherp. De scherpstelring stuurt de scherpstelmotor aan via een soort fly by wire-systeem. Je moet het dus doen zonder afstandsindicatie op het objectief – in het beste geval zie je de ingestelde afstand op het scherm of in de zoeker.

Fabrikanten verzinnen de meest ingenieuze dingen om de systeemcameragebruiker te helpen bij het scherpstellen, maar het blijft behelpen. Foto: Fujifilm

Samsung – wie kent ze nog? – had ooit iets slims bedacht. Zodra je aan de scherpstelring draaide, zoomde het scherm- of zoekerbeeld meteen in op het gewenste deel, zodat je beter kon zien of dat scherp was. Bij de meeste actuele modellen moet je daarvoor een extra handeling verrichten (bijvoorbeeld een knopje indrukken). Verder bieden de meeste actuele systeemcamera’s nog andere hulpmiddelen, zoals focus peaking: contouren die oplichten zodra ze scherp in beeld zijn. Je kunt vaak kiezen uit diverse kleuren en sterktes – een studie op zich. En het blijft behelpen: vooral met groothoekobjectieven lijkt het al snel alsof álles scherp is. Daarnaast verlies je door inzoomen tijdelijk het totaalbeeld letterlijk uit het oog.

Ik zit er dus bij handmatig in- of bijstellen van de scherpte dus nogal eens naast. Ik ben de jongste niet meer (nieuwe bril is in de maak) en het kan best zijn dat de ene fotograaf hier makkelijker mee uit de voeten kan dan de andere. Maar ik vermoed dat steeds meer systeemcameragebruikers ertegenaan lopen. Enerzijds doordat er steeds meer MF-objectieven worden verkocht (back to the future…); anderzijds doordat vaak oudere (spiegelreflex)objectieven op een systeemcamera worden gebruikt met behulp van een adapter. Zulke objectieven beschikken aan de ene kant wél over een niet te licht draaiende scherpstelring mét afstandsindicatie, maar aan de andere kant biedt even valsspelen door de AF-knop in te drukken geen uitkomst.

Tijd voor een poll: hoe ervaren jullie handmatig scherpstellen met een systeem- of compactcamera (of met een DSLR in de Live View-modus)?

Handmatig scherpstellen met een systeemcamera...

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

 

Lees ook:Tip van de week: scherpstelling bijregelen
Lees ook:Tip van de week: handmatig scherpstellen
Lees ook:Tip van de week: scherpstelling, scherpstelpunt en scherptediepte
Lees ook:Tip van de week: systeemcameraweetjes
Lees ook:Leica M-lenzen mét autofocus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.