Fotoclouddienst na paar jaar uit de lucht

200 miljoen foto’s en video’s van de ene dag op de andere dakloos

Voor wie de cloud als de heilige graal voor permanente foto-opslag en -back-ups ziet, geeft het volgende stof tot nadenken. Clouddienst Picturelife, een jaar of vier in de lucht, trok onaangekondigd de stekker eruit, naar eigen zeggen wegens ‘a challenging economic environment‘ (vrij vertaald: omdat de tent verlies bleef draaien). Gelukkig zijn de gebruikers niet in één klap al hun foto’s en video’s kwijt. SmugMug stelt iedere Picturelife-klant in staat om met een gratis proefaccount twee weken lang zijn of haar Picturelife-spullen (voor zover nog aanwezig) te downloaden. Daarna kun je, met 50 procent korting in het eerste jaar, een SmugMug-account nemen, maar dat hoeft niet. Abonnementsgeld betaald aan Picturelife ben je kwijt.

De vraag is trouwens of SmugMug voor elke voormalige Picturelife-gebruiker het ideale alternatief is. Want hoewel SmugMug handig is om je foto’s te koop aan te bieden, ligt deze dienst minder voor de hand als ultieme cloudback-up aangezien je er geen raw-, tiff- en psd-bestanden op kunt stallen. Ik weet in de gauwigheid niet of Picturelife ook actief was in Nederland, maar de moraal van het verhaal is: zelfs in de cloud zijn je foto’s niet tot in lengte van dagen veilig. En nu we ons toch aan doemvoorspellingen wagen: wie garandeert dat bijvoorbeeld Facebook over tien jaar nog bestaat…?

Lees ook:Smugmug: niet gratis, wel mooi
Lees ook:Alles binnen handbereik met PlayMemories Online
Lees ook:Non-Photokina fotonieuws en nieuwtjes
Lees ook:Photoshop CC én CS6? Geen probleem!
Lees ook:Aperture-gebruikers wacht gedwongen verhuizing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.