Fotografen vogelvrij door rechterlijke uitspraak?

Ook bij fotodiefstal blijft voorkomen beter dan genezen

Een beetje ondergesneeuwd door de verscheurde Catalanen en de boze oliebollenbakkers vandaag in de NRC.next een interessant stuk over auteursrecht bij foto’s. Door een rechterlijke uitspraak zouden “de saaiste stockfoto’s” – lees: meest onpersoonlijke – niet langer onder het auteursrecht vallen. Het “niet langer” is enigszins discutabel, want juriste en fotografe Charlotte Meindersma – mij welbekend van een artikel dat ikzelf een paar jaar terug aan deze materie wijdde – was al eerder in een uitvoeriger stuk op deze uitspraak ingegaan. Waaruit onder meer blijkt dat foto’s zonder creatieve component al veel langer buiten het auteursrecht vielen. De logische vervolgvraag is dan waar de exacte grens ligt tussen pure weergave en persoonlijke interpretatie.

Voor mensen die te maken krijgen met fotodiefstal, blijft natuurlijk het belangrijkste wat ze ertegen kunnen ondernemen. Of het nu om geld gaat, of alleen om de eer. Meindersma geeft in haar stuk een paar tips – waaronder het advies je openbaar toegankelijke foto’s van een “foeilelijk”, lastig verwijderbaar watermerk zoals hiernaast te voorzien. En als je het naadje van de kous wilt weten, kun je bij haar een onlinecursus auteursrecht volgen.

Helaas wordt de wegpoetssoftware steeds slimmer en is zo’n beeldvullend watermerk geen reclame voor je talenten als fotograaf. Vandaar dat steeds meer fotografen naar onzichtbare beveiligingen grijpen, zoals die van IMATAG, waarmee je foto’s niet alleen kunt merken maar ook misbruik kunt opsporen, zelfs wanneer de fotodief je foto bijvoorbeeld verkleint of anderszins bewerkt. Als ik het goed begrijp, moet je je portfolio wel bij IMATAG hosten om ten volle van alle mogelijkheden te profiteren. Maar je kunt de service gratis uitproberen (voor een Premium-abonnement met 100 GB opslagruimte betaal je 10 euro per maand). Onze collega’s van DPReview hebben de proef op de som genomen en waren behoorlijk enthousiast over de geboden bescherming.

Lees ook:NLimageFair in teken auteursrecht
Lees ook:Tip van de week: plagiaat of beeldcitaat?
Lees ook:De digitale revolutie (3)
Lees ook:Auteursrecht op foto bij maker of eigenaar camera?
Lees ook:Solide auteursrecht waarborg voor creativiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.