Tip van de week: alternatieven voor Adobe / Adobe (Photoshop Elements)

Als je niet met Adobe in zee wilt via een CC-abonnement, kom je misschien toch via een U-bocht uit bij ‘concurrent’ Adobe. Ofschoon de koopversie van Lightroom tot het verleden behoort, zijn de instappakketten Photoshop Elements en Premiere Elements (foto/video) gewoon te koop voor zo’n 100 euro per stuk. Koop je beide tegelijk of had je al een oudere versie, dan krijg je korting. Als je voortdurend over de laatste upgrade wilt beschikken, is een upgradeprijs van ruim 80 euro niet eens zo spectaculair veel voordeliger dan een CC-fotografielidmaatschap van net over de 12 euro per maand, maar misschien heb je andere motieven. Je bent bijvoorbeeld allergisch voor een ‘wurg-leasecontract’ of je kunt of wilt niet bijna volcontinu online zijn. En misschien zit je ook niet te wachten op een professioneel programma als Photoshop CC en ga je voor de ‘funfactor’ van Elements.

Van Adobe mochten wij, in het dagelijks leven CC-gebruiker, aan de slag met Photoshop Elements 2018, de meest recente versie. Het totale downloadpakket is zo’n 2,5 GB groot, en het installeren neemt dan ook de nodige tijd in beslag. Na installatie start het programma wel lekker vlot op. Aangezien Elements is gericht op een op technisch gebied minder veeleisende én geschoolde doelgroep, is het bij voorbaat een handicap dat de Mac-versie geen Nederlands spreekt (de Windows-variant is wél in een Nederlandstalige versie verkrijgbaar). Ondanks de laagdrempelige opzet kan het ‘vakjargon’ toch problemen geven.

Organizer

Elements komt met een eigen ‘bestandenbeheerder’: Elements Organizer. Op zich beslist een welkome aanwinst, maar je merkt al snel dat dit programma op een andere leest is geschoeid dan Bridge. Sterker nog: het systeem met foto’s importeren en Folders vertoont opvallende gelijkenissen met de Lightroom-catalogi. Maar al met al is dit programma vooral bedoeld voor hobby- of gelegenheidsfotografen, die automatische zoek- en sorteerfuncties op basis van bijvoorbeeld gezichtsherkenning een pre vinden en het leuk vinden dat ze direct vanuit de Organizer slideshows, fotokaarten en dergelijke kunnen laten maken of hun beelden via e-mail of sociale media kunnen delen. De Organizer en de Editor zijn echt twee aparte programma’s die ook afzonderlijk moeten worden opgestart, en je kunt je afvragen of dat voor de doelgroep per saldo zo handig is. Je kunt trouwens desgewenst buiten de Organizer om foto’s openen en bewerken in de Editor.

Raw-converter

De raw-converter van Elements kon niet meteen uit de voeten met een bestand uit de recente Fujifilm X-E3, maar na een update (Help > Updates) wel. Net als Photoshop CC kan Elements zulke updates in de gaten houden en desgewenst automatisch installeren. Het venster van Camera Raw 10.0 is een versimpelde versie van dat van Photoshop CC. Je beschikt wel over het standaardpaneel, een paneel voor ruisreductie/verscherping en – hoera! – een paneel Camera Calibration dat de filmsimulaties van Fujifilm bevat, maar bijvoorbeeld niet over mogelijkheden om kleuren apart aan te pakken of gereedschappen zoals een aanpassingspenseel. Desgewenst kun je Raw-bestanden zelfs met een kleurdiepte van 16 bits in plaats van de standaard 8 laten exporteren omwille van een maximale beeldkwaliteit. Maar daarmee beperk je het aantal bewerkingsopties in de Elements Editor, zij het minder sterk dan bij oudere versies. Bovendien is de meerwaarde beperkt, aangezien je maar twee kleurprofielen tot je beschikking hebt: sRGB (de webstandaard) en het wat uitgebreidere Adobe RGB. Voor een groot deel van de primaire Elements-doelgroep is dit waarschijnlijk sowieso abracadabra.

Volgende keer meer over de Editor en de verschillen tussen Elements en CC.

Lees ook:Shoppen on the move
Lees ook:Première voor Photoshop Elements 9
Lees ook:Photoshop Elements in App Store
Lees ook:Photoshop Elements 14 ziet het licht
Lees ook:Adobe lanceert Photoshop Elements 15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.