Tip van de week: compactcamera’s, handiger dan je denkt!

De digitale compactcamera lijkt een beetje uit (het straat)beeld te verdwijnen. Grootste boosdoener: de alomtegenwoordige smartphone. Die heb je immers altijd op zak voor elke gelegenheid, en dat kun je van je complete spiegelreflexuitrusting niet zeggen. Toch zijn er goede redenen om een compactcamera voor erbij te nemen. We zetten de voornaamste op een rij.

Is je onderwerp ver weg, is het licht slecht, wil je een hoge beeldkwaliteit...? Dan is een smartphone niet ideaal.

Is je onderwerp ver weg, is het licht slecht, wil je een hoge beeldkwaliteit of weinig scherptediepte…? Dan is een smartphone niet ideaal.

Qua beeldkwaliteit doen de beste smartphones van vandaag zeker niet onder voor goedkopere compactcamera’s tot pakweg 200 euro (tussen haakjes: wat een schijntje is vergeleken met wat je voor een topmodel smartphone betaalt. Al kun je met je camera niet WhatsAppen, internetten of bellen). Ze bieden echter meer flexibiliteit, met name door hun ingebouwde zoomlens en sterkere flitser. Als je filmt, verlossen ze je van het ‘verticale-videosyndroom’, en dankzij hun kleine sensor en de bijbehorende grote scherptediepte zijn ze ook ideaal voor macrofoto’s uit de losse pols. Het kan nooit kwaad om zo’n cameraatje bij je te hebben, en ze nemen vermoedelijk minder ruimte in je zak of je tas in dan je breedbeeldtelefoon. Het is een apparaatje erbij, maar dat is zo’n malle losse cameramodule of voorzetlens óók. Voor gelegenheids-natuurfotografen die hele stukken door zwaar terrein moeten lopen, zijn er lichtgewicht bridgecamera’s met een enorm telekanon aan boord.

Aan de andere kant van het spectrum vind je zogenaamde ‘edelcompacts’ met een grote sensor en vaak een vaste brandpuntsafstand. Zoals de peperdure Sony RX1R II en de veel goedkopere, maar nog altijd best prijzige Fujifilm X70 die we onlangs zelf hebben getest. Dan heb je juist een vergelijkbare brandpuntsafstand als met je telefooncamera, maar weer een veel betere beeldkwaliteit.

Deze nieuwe Panasonic 'Traveller Zoom' TZ100 doet z'n naam eer aan met een relatief grote 1 inch sensor en een 10x zoomlens in zakformaat.

Deze nieuwe Panasonic ‘Traveller Zoom’ TZ100 doet z’n naam eer aan met een relatief grote 1 inch sensor en een 10x zoomlens in zakformaat.

Als je the best of both worlds zoekt, is een camera als de Panasonic LX100 of de nieuwere TZ100 (kleinere sensor, maar meer zoombereik), een model uit de Nikon DL-serie of een Canon G5 X of G7 X Mark II wellicht meer jouw ding. Let niet alleen op de sensor en het zoombereik, maar ook op andere eigenschappen. Wil je per se een zoeker, net als op je ‘grote’ camera, of vind je het wel prettig om met een aanraakscherm te werken, net als bij je smartphone? Voor een camera uit deze categorie betaal je, de uitschieters daargelaten, al snel zes-, zevenhonderd euro. Een hoop geld, maar het nieuwste topmodel smartphone kost dat ‘los’ ook.

Ten slotte zijn er de allweathercompacts die ideaal zijn voor sportievelingen en voor vakanties om en in het water. Meer en meer compactjes hebben wifi, dus delen kan altijd nog zodra je weer boven water bent.

Lees ook:De toekomst van de camera – III
Lees ook:De fotografische trends voor 2016
Lees ook:Tip van de week: size does matter
Lees ook:Sony NEX videocamera voor veeleisende hobbyist
Lees ook:Tip van de week: smartphonemisverstanden II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.