Fujifilm X70 – de ultieme pocketcamera?

Aan gewone compactcameraatjes valt geen droog brood meer te verdienen, en daarom heeft de foto-industrie de ‘edelcompact’ omarmd. Die biedt een betere beeldkwaliteit, waaraan de alomtegenwoordige smartphone niet kan tippen. Het geheim van de smid is vaak een grotere sensor, alleen: hoe groter de sensor, des te groter ook de camerabody en de lens.

Met een APS-C-sensor met 16 megapixels doet de Fujifilm X70 niet onder voor veel systeemcamera’s en spiegelreflexen. Dat het cameraatje toch (net) in je borstzak past, komt doordat de X70 geen zoomlens heeft maar een vaste groothoeklens. Een 18,5 mm F 2,8 om precies te zijn, vergelijkbaar met een 28 mm op full-frame.

Met een winkelprijs van bijna 700 euro is de X70 ook tienmaal zo duur als de goedkope compactjes die je bij winkels als Kruidvat vindt – en die hebben wél een zoomlens… Wat je voor die meerprijs koopt, is bovenal beeldkwaliteit. We hebben de X70 in de praktijk én voor de testkaart beproefd, en geloof ons: de beeldkwaliteit is écht goed, zelfs beter dan de ‘maar’ 16 megapixels doen vermoeden. Dit komt doordat Fujifilm een speciaal sensortype toepast (de X-Trans-sensor, voor liefhebbers). Zelfs bij heel hoge ISO-waarden (3200 en 6400) zijn de foto’s nog steeds goed scherp en relatief ruisarm. Op het piepkleine objectiefje valt ook weinig aan te merken, en de AF doet snel en meestal effectief z’n werk.

Een onbewerkte 1:1-uitsnede van de foto hierboven met 2500 ISO. De scherpte is nog goed en je ziet nauwelijks ruis.

Nadelen zijn er ook, behalve die hoge prijs. De knopjes zijn nogal klein, wat de bediening bemoeilijkt, en door het iele handgreepje was ik voortdurend bang het cameraatje te laten vallen. De X70 heeft een aanraakscherm – niet ieders stiel –, maar geen zoeker. Voor een optisch zoekertje met alleen een paar kaderlijntjes dat in de flitsschoen schuift, betaal je een paar honderd euro extra. Fujifilm is sowieso aan de prijzige kant met z’n accessoires. De (omgerekend) 28 mm groothoeklens is ook niet altijd toereikend, maar dankzij een ‘digitale teleconverter’ (vroeger heette dat interpolatie…) kun je ‘inzoomen’ tot 35 of 50 mm. Dat kan alleen in jpeg-formaat en het kost scherpte, maar ook weer niet zoveel dat je er niks aan hebt.

Filmen kan in Full HD en verder beschikt de X70 over Wi-Fi. Ons oordeel? Een capabel maar niet bepaald goedkoop cameraatje om altijd op zak te hebben als hoogwaardig alternatief voor je smartphone. Binnenkort in fotoblad Focus een uitvoeriger test van de Fujifilm X70.

De digitale teleconverter in actie. Van links naar rechts 1:1-uitsneden van resp. 28 mm (zonder converter), 35 mm en 50 mm. De afstand tot de krant is telkens aangepast om de grootte gelijk te houden.

Lees ook:2x teleconverter voor Fujifilm-systeemcamera’s
Lees ook:Spatwaterdichte teleconverter voor Pentax-spiegelreflexen
Lees ook:Tip van de week: uitsnede en perspectief
Lees ook:Tip van de week: smartphonemisverstanden
Lees ook:Tip van de week: compactcamera’s, handiger dan je denkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.