De fotografische trends voor 2016

Smartphonefabrikanten maken goede sier met de kwaliteiten van de ingebouwde camera.

Op de laatste dag van het jaar is het traditioneel de gelegenheid voor koffiedikkijkerij. Voor de camerafabrikanten zijn de crisisjaren nog niet helemaal voorbij, maar met de fotografie als zodanig gaat het prima. Volgens een recent marktonderzoek is het aantal mensen dat regelmatig fotografeert wereldwijd het afgelopen decennium met een factor acht gestegen. Dat de camera-industrie daar niet echt van (mee)profiteert, komt natuurlijk door de zegetocht van de smartphone.

Toch laten camerafabrikanten het er niet bij zitten. Terwijl er nauwelijks meer goedkope compactcameraatjes verschijnen, brengen steeds meer merken duurdere modellen met een grotere sensor uit. Zo schijnt Panasonic in het kielzog van onder andere Canon en Sony binnenkort een ‘edelcompact’ met een 1 inch sensor te lanceren.

Of de systeemcamera in 2016 eindelijk het etiket opvolger van de spiegelreflex gaat waarmaken, hangt af van diverse factoren. Voor serieus gebruik is de bescheiden accucapaciteit nog altijd een struikelblok.

Aanvulling: met die Panasonic-edelcompact bedoelen we een écht compacte camera, want Panasonic had al een (allesbehalve compacte) bridgecamera met een 1 inch sensor: de FZ1000. En een andere edelcompact met een nog grotere (MFT-)sensor, de LX100. De verwachte camera wordt waarschijnlijk het nieuwe topmodel in de TZ-serie.

Lees ook:Canon PowerShot G7 X met 1 inch sensor
Lees ook:Lumix CM1 ‘missing link’ tussen camera en smartphone?
Lees ook:Pentax Q7 krijgt grotere sensor
Lees ook:De populairste vakantiecamera’s
Lees ook:Supersnelle SD-kaarten komen eraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.