De toekomst van de camera – III

Hoe verder?

Over één ding kunnen we zeker zijn: de telefooncamera kan de ‘echte’ camera in de nabije toekomst niet vervangen. Niet qua beeldkwaliteit, en niet qua mogelijkheden (lees vooral: zoombereik). Voor de beste beeldkwaliteit (én een beperkte scherptediepte) is nog altijd een grote sensor nodig. Met alleen megapixeltjes kom je er niet. Een grote sensor betekent een grote behuizing én een grote lens. Zeker wanneer die lens ook nog een beetje zoombereik moet hebben.

Natuurlijk kun je in plaats van een camera én je telefoon ook een ‘kruising’ meenemen, zoals met name de Samsung Galaxy S4 zoom. Dan heb je een aardige zoomlens, maar nog steeds een kleine sensor. En je staat natuurlijk een beetje voor joker als je ouderwets staat te bellen met een camera aan je oor… Maar aan dat soort overwegingen lijkt de smartphone- en tabletgeneratie zich weinig gelegen te laten liggen. Ik heb mensen ongegeneerd op straat foto’s zien maken met hun iPad.

Toeschouwster bij de Canal Parade

Wat tussen haakjes bewijst dat het succes van de fotograferende smartphone ‘m niet alléén in de makkelijke meeneembaarheid zit. Wél wil de verwende consument z’n foto’s meteen op allerlei manieren kunnen delen: Facebook, Instagram, vul maar in. Dus ook de echte camera zal op z’n minst over Wi-Fi en wat ingebouwde apps moeten beschikken.

Dan blijft de vraag hoeveel consumenten bereid zijn om extra geld uit te geven voor de betere beeldkwaliteit en grotere mogelijkheden van de betere compactcamera, systeemcamera of spiegelreflex. Iedereen zo’n toestel van een paar honderd tot een paar duizend euro verkopen, en dan liefst elke twee of drie jaar een nieuwe, lijkt geen reële optie meer. Maar dat is in wezen niet anders dan in de laatste decennia van het analoge tijdperk, toen Jan of Janneke Modaal zich eveneens met een goedkoop compactje, een pocketcamera of zelfs een wegwerpcamera behielp.

Lees ook:Klein maar dapper: de betere compactcamera
Lees ook:Tip van de week: compactcamera’s, handiger dan je denkt!
Lees ook:Tip van de week: de ideale camera
Lees ook:Tip van de week: een camera voor erbij
Lees ook:Hoe kies ik een nieuwe camera? – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.