Tip van de week: actie

Actiefotografen hebben het makkelijker dan vroeger. Toen kleinbeeldrolletjes van 36 opnamen nog de norm waren, was de koek met een snelle motordrive na minder dan tien seconden op. Tegenwoordig kun je zo duizend foto’s kwijt op een beetje geheugenkaart, en er zijn camera’s die een tempo van acht beelden of meer per seconden halen. Zo mis je nooit meer het beslissende moment, of dat nou een mooie gelaatsuitdrukking is of een hardloper die een horde neemt, toch..?

In werkelijkheid ligt het iets genuanceerder. Zelfs al maak je tien foto’s per seconde met een sluitertijd van 1/1000 seconde, dan wordt toch nog steeds 99 procent van die seconde niet vastgelegd. Veel belangrijker in de praktijk is dat veel camera’s zo’n snelle sprint niet lang volhouden. Behalve van het aantal opnamen per seconde, hangt dit af van het bestandsformaat (jpeg of raw), de snelheid van de geheugenkaart en de omvang van de buffer: zeg maar het kortetermijngeheugen van je camera. Voordat je veel geld steekt in een dure nieuwe camera voor actiefotografie, is het slim om een en ander goed te checken.

Sommige compact- en systeemcamera’s kunnen gedurende korte tijd een enorm aantal plaatjes schieten in een lagere resolutie. Zulke foto’s zijn dus niet geschikt om als poster te laten printen, maar voor webgebruik is dit natuurlijk geen ramp. Als je echt íeder moment op de plaat wilt hebben, bijvoorbeeld bij de finish van een zwemwedstrijd, is de verleiding groot om te gaan filmen en naderhand de gewenste foto (‘s) uit die film te knippen. Dan heb je immers pakweg dertig plaatjes per seconde, en de standaard ‘Full HD’-resolutie van 1920 bij 1080 pixels is in principe groot zat voor schermgebruik. Maar ook hier schuilt een addertje onder het gras. Bij het filmen wordt niet ieder filmbeeld in zijn geheel vastgelegd, want dat zou ontzettend veel opslagruimte vergen. Tenzij je zo’n compleet keyframe te pakken hebt, hou je bij het knippen van een stilstaand beeld vaak een plaatje over van miserabele kwaliteit.

Lees ook:Tip van de week: burstrate
Lees ook:Tip van de week: mis minder fotokansen
Lees ook:Pentax 645Z snelle jongen in middenformaat
Lees ook:Tip van de week: formaat en compressie
Lees ook:Tip van de week: bewegingsonscherpte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.