Tip van de week: bewegingsonscherpte

Eerder dit jaar hadden we het over onderwerpen die je eigenlijk beter kunt filmen dan fotograferen. Met name wanneer geluid en beweging van groot belang zijn, is de filmknop een voor de hand liggende optie. Beweging in beeld levert bij een foto namelijk ofwel wazige plaatjes op, ofwel die beweging wordt – wanneer de sluitertijd kort genoeg is – ‘bevroren’. Dan heb je bijvoorbeeld een wielrenner die lijkt stil te staan, of een hoogspringer die lijkt te zweven in de lucht. Dat kan heel mooi zijn (Pim Ras was en is er blijkens de Zilveren Camera-uitslag een meester in), maar het oogt vaak een beetje onnatuurlijk.

Soms is niks mis met een beetje beweging in beeld. De kuifeenden bovenaan hadden vanochtend blijkbaar geen zin om op de foto te gaan, zelfs niet in ruil voor wat voer. De camera stond nog op AF-S, de sluitertijd was door het karige licht veel te lang (1/200 seconde) om de beweging te bevriezen, en tegen bewegende onderwerpen staat beeldstabilisatie machteloos. Het resultaat was een impressionistisch plaatje. Je moet een beetje geluk hebben (de kadrering had beter gekund), maar soms zit er best iets aardigs bij.

Bij de huis-tuin-en-keukeneend kon ik dichtbij genoeg komen voor een close-up terwijl het dier z’n vleugels aan het droog slaan was. Hier gaf een serie met 1/400 seconde een mooie wazigheid aan de vleugels, die toch als zodanig herkenbaar blijven tegen de buiten de scherpte vallende achtergrond. Als je er handigheid in hebt, kun je trouwens ook fraaie effecten krijgen door de camera met het bewegende onderwerp ‘mee te trekken’. Dat blijft dan redelijk scherp, met uitzondering van de snelst bewegende delen zoals klappende vleugels of draaiende wielen, terwijl de achtergrond door het meetrekken extra vervaagt.

Lees ook:Sportfotografie: het ultieme moment
Lees ook:Tip van de week: freeze!
Lees ook:Meetrekken: een kwestie van oefenen
Lees ook:Tip van de Week: selectieve scherpte
Lees ook:Tip van de Week: scherpere foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.