Tip van de week: mis minder fotokansen

In het filmtijdperk was het een klassieke beginnersfout. De finish van een wielerwedstrijd of het ringen wisselen bij een bruiloft proberen vast te leggen met nog maar twee of drie opnamen op je rolletje. Met een geheugenkaart van 4 of 8 gigabyte zal je dat tegenwoordig niet gauw meer overkomen. Toch kan het gebeuren dat op het moment suprême je camera ‘spontaan’ dienst weigert.

In de meeste gevallen blokkeert de ontspanknop doordat de automatische scherpstelling geen vat krijgt op het onderwerp. In sommige situaties is het beter om over te schakelen op handmatige scherpstelling en/of de scherpstelling vooraf op een bepaalde afstand te vergrendelen. Maar vaak is het al voldoende om de autofocus van ‘single’ (AF S) op ‘continu’ (AF C) te zetten. Dan kun je in elk geval altijd een opname maken, of de automatische scherpstelling akkoord is of niet.

Zet, nu je toch bezig bent, meteen je camera op de stand voor serieopnamen (‘burstmodus’). Dan hoef je niet na iedere opname je vinger van de ontspanknop te halen, waarna de camera weer eerst gaat scherpstellen voordat je een nieuwe foto kunt maken. In de burstmodus ratelt je camera door zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt: superhandig bij actiefoto’s! Een snelle geheugenkaart is wél een must. Anders is de koek na een handjevol foto’s al op.

Vergeet tot slot niet om ook de resterende capaciteit op je geheugenkaartje in de gaten te houden. Weliswaar kun je daar geen 36 maar vele honderden foto’s op kwijt, maar toch…

Lees ook:Tip van de week: ‘bevroren’ camera
Lees ook:AF S of AF C?
Lees ook:Tip van de week: ontspanvertraging
Lees ook:Tip van de week: focus lock
Lees ook:Tip van de week: AF Lock en focus tracking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.