Kloosterleven in beeld

Foto’s van Tinelou van der Elsken over een verborgen leven

Tinelou van der Elsken richt haar tentoonstelling in.

De trappistinnen van abdij Koningsoord verlaten Noord-Brabant. In mei 2009 vertrekken de dertig zusters naar een nieuw klooster bij Arnhem. Ze moeten plaatsmaken voor een nieuwbouwproject in de gemeente Berkel-Enschot. Bij wijze van afscheid toont het Noordbrabants Museum ’s-Hertogenbosch van 19 december tot en met 1 februari 2009  foto’s uit het onlangs verschenen gedenkboek Een wijd land.

 Trappistinnen
Het leven van de zusters is teruggetrokken. Gebed en meditatie vormen het hart van hun bestaan. Toch draait het dagelijks leven van de trappistinnen niet alleen om geestelijke bezigheden. Ze doen veel concreet, aards werk. In hun afzondering behouden ze daardoor altijd een directe betrokkenheid bij het dagelijkse en eenvoudige bestaan.

Kloosterleven
Fotograaf Tinelou van der Elsken – inderdaad: dochter van… – sloop met auteur Bep van Muilekom op zachte zolen door het klooster. Samen verkenden ze de abdij van kelder tot gewelf. In woord en beeld legden zij de activiteiten en omgeving van de zusters vast. De foto’s tonen de abdij niet als romantisch sprookjesslot. Koningsoord is geen gevangenis of een oord voor vrouwen die het leven ontvluchten en zeker geen museum. De abdij is een plek waar het gewone leven intens wordt geleefd en gevierd, met elkaar, in goede en in kwade dagen.

 

Expositie
In het Koetshuis van het Noordbrabants Museum is van 19 december 2008 tot en met 1 februari 2009 de expositie Een verborgen leven te zien in het. De foto’s zijn onderdeel van het gedenkboek Een wijd land, geschreven door Bep van Muilekom. Het Koetshuis is tijdens de openingstijden van het museum gratis toegankelijk.
Alle informatie: www.noordbrabantsmuseum.nl

 

Lees ook:Tinelou van der Elsken fotografeerde kloosterleven
Lees ook:Ahmet Polat – Kemal’s Dream
Lees ook:Rondreizende tentoonstellingen Limburg
Lees ook:I will not be shamed
Lees ook:Dan Zollmann – Sjtetl in de stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.