Tinelou van der Elsken fotografeerde kloosterleven

Tinelou van der Elsken (l) bij het inrichten van haar tentoonstelling.

De trappistinnen van abdij Koningsoord moeten Noord-Brabant verlaten. In mei 2009 vertrekken de dertig zusters naar een nieuw klooster bij Arnhem. Ze moeten  – hoe bizar klinkt dit – plaatsmaken voor een Vinex-locatie. Bij wijze van afscheid toont het Noordbrabants Museum ‘s-Hertogenbosch nog tot en met 1 februari 2009  foto’s uit het onlangs verschenen gedenkboek Een wijd land van schrijfster Bep van Muilekom.

Het leven van de zusters is teruggetrokken. Gebed en meditatie vormen het hart van hun bestaan. Toch draait het dagelijks leven van de trappistinnen niet alleen om geestelijke bezigheden. Ze doen veel concreet, aards werk. In hun afzondering behouden ze daardoor altijd een directe betrokkenheid bij het dagelijkse en eenvoudige bestaan.

Kloosterleven

Fotograaf Tinelou van der Elsken – 1961, dochter van – sloop met auteur Bep van Muilekom op zachte zolen door het klooster, uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Samen verkenden ze de abdij van kelder tot gewelf. In woord en beeld legden zij de activiteiten en omgeving van de zusters vast. De foto’s tonen de abdij niet als romantisch sprookjesslot. Koningsoord is geen gevangenis of een oord voor vrouwen die het leven ontvluchten en zeker geen museum. De abdij is een plek waar het gewone leven intens wordt geleefd en gevierd, met elkaar, in goede en in kwade dagen.

Expositie en boek

In het Koetshuis van het Noordbrabants Museum is tot en met 1 februari 2009 de expositie Een verborgen leven te zien in het. Het Koetshuis is tijdens de openingstijden van het museum gratis toegankelijk.

In de komende CameraMagazine verschijnt een interview met Tinelou van der Elsken.

Het boek kost EUR 22,50. De gegevens hiervan:
Auteur Bep van Muilekom
Titel Een wijd land – Koningsoord in Brabant
Afmetingen 169x20x236 mm
ISBN 9789056252823
Uitgever Valkhof Pers

Lees ook:Kloosterleven in beeld
Lees ook:Ed van der Elsken – De Verliefde Camera
Lees ook:Fotonieuws van de afgelopen week
Lees ook:Tienduizend dia’s Ed van der Elsken gered
Lees ook:Rondreizende tentoonstellingen Limburg

Eén reactie op “Tinelou van der Elsken fotografeerde kloosterleven

  1. Greet Floris

    Dag Tinelou, tweemaal wilde ik Een Wijd Land hebben, een voor mezelf en een om uit te lenen aan wie daar behoefte aan heeft. Eindelijk kan ik mijn vrienden en familie laten zien waar ik toch telkens weer na toe MOET, ik kan ze nu gezichten geven bij namen en jouw foto’s zwengelen meer dan een zintuig aan! Wat heb je het ongelooflijk mooi en goed gedaan, beter dan dit is m.i. niet mogelijk. Vanaf mijn 17e ben ik thuis in Berkel-Enschot, ik ben nu 53, en het boek dat je samen met Bep hebt gemaakt is voor mij van grote waarde. Dank daarvoor, heel veel dank.

    Hartelijke groet van Greet

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.