Robert Vos: Zilveren Camera!

ANP-fotograaf Robert Vos is vandaag tot  winnaar gekroond van de Zilveren Camera 2008. Hij krijgt de prijs voor zijn foto met zwemmer Maarten van der Weijden, meteen na zijn gouden race op de 10 kilometer in open water op de Olympische Spelen in Peking.

Van der Weijden wordt op de foto uitbundig omhelsd door Pieter van den Hoogenband. De jury van de Zilveren Camera spreekt van ‘een journalistiek perfecte foto die een verhaal vertelt waar mensen over 25 jaar nog over zullen praten’.

Intussen sprak Teletekst op de beeldbuis over over de Gouden Camera. Tja…De prijs werd zondag voor de zestigste keer uitgereikt, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haagse Fotomuseum. Aan de prijs is 2500 euro verbonden. Volgens de jury komen journalistiek en fotografie bij de winnende foto perfect samen. “Een foto die een verhaal vertelt waar mensen over vijfentwintig jaar nog over praten.”

Ook werden twee oeuvreprijzen uitgereikt, de Nieuwspoort Fotojournalist van het Jaar en de Canonprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar. Fotojournalist van het jaar werd ‘allround vakman’ Joost van den Broek, vanwege de ‘constante hoge kwaliteit’ van zijn werk. De 28-jarige Kees van Veen kreeg de talentprijs.

 

De genomineerde en winnende foto’s zijn van 18 januari tot 15 maart te zien in het Fotomuseum in Den Haag.

Lees ook:Zilveren Camera: 18 januari!
Lees ook:Zilveren Camera: Koninginnedag natuurlijk
Lees ook:Marcel Molle nieuwe bestuursvoorzitter Zilveren Camera
Lees ook:Joost van den Broek wint Zilveren Camera 2011
Lees ook:Zilveren Camera-uitreiking live

5 reacties op “Robert Vos: Zilveren Camera!

 1. Ruben

  Zelfs als ik het verhaal erachter ken, vind ik dit een onterechte winnaar.

  Het is een mooi moment voor een bijzonder persoon, maar het is fotografisch weinig speciaal, zelfs nogal standaard.

  Daarnaast móet je het verhaal wel kennen, anders is het een lege foto. Anders dan de paarden van vorig jaar (waarbij je hele sprookjes kan bedenken) zegt dit helemaal niks.

  Het filmpje wel weer heel leuk.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Elja Trum

  Eens met Ruben; die foto herinner ik me volgende week al niet meer. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Willem Laros

  Het was mijn eerste reactie ook al: niet de terechte winnaar. MET verhaal wel anders en completer, maar toch ‘te dun’ voor de Zilveren Camera. Benieuwd hoe ‘men’ er verder over denkt.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Andrew

  Moet nu alles wat ook maar met Van der Weijden te maken heeft gekoppeld worden aan een prijs? Het is een unieke prestatie, waar wij Nederlanders trots op mogen zijn, maar om nu een foto die door bijna de eerste de beste compact cameraatje en amateurfotograaf gemaakt kan worden te verkiezen tot Zilveren Camera 2008 gaat mij een beetje ver…

    /   Beantwoorden  / 
 5. Willem Laros

  Eens, Andrew. Het verhaal kan niet alleen de foto ‘dragen’: een foto moet ook iets fotografisch hebben. En dat mist deze ten ene male.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.