Zilveren Camera: Koninginnedag natuurlijk

Zilveren Camera winnaar 2010

Fotograaf Pim Ras heeft zondag de fotoprijs de Zilveren Camera 2009 gewonnen. De prijs werd zondag uitgereikt in het Fotomuseum in Den Haag. Hij won de prijs met een foto van het drama tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. Ras was in Apeldoorn in opdracht van het AD. Op de dag na deze gebeurtenis schreef ik op deze plaats: de Zilveren Camera kwam al voorbij. Mijn voorspelling – niet te moeilijk dit jaar – kwam uit.

Zijn foto van Karst T., de dader van de aanslag op Koninginnedag, is uit ruim 9500 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2009. Het juryrapport:  “Dit is het beeld dat je bijblijft. Deze foto vertelt het verhaal van Koninginnedag 2009. De mislukte aanslag op de koninklijke familie. Alle ingrediënten zijn aanwezig. De jury geeft de foto van Pim Ras alle eer.”

Ras zei zondag in een eerste reactie dat de kracht van zijn foto zit in het feit dat zowel dader als doelwit in beeld zijn gebracht. Ras was zelf zeer geraakt door de situatie. “De beelden zijn me lang bijgebleven”, aldus de prijswinnende fotograaf.

Duidelijk is hier gekozen voor een nieuwsfoto. Dat wil zeggen: een foto die het nieuws brengt. Een andere keuze zou zijn: een fotografische foto, die mooi is door de fotografie. Want dat kun je van Ras zijn foto niet direct zeggen. Hoewel de compositie wel degelijk doordacht oogt.

Wat vindt u van de winnende foto? Laat gerust een reactie achter!

Lees ook:Dramatische foto’s Koninginnedag: publiceren of niet?
Lees ook:Foto’s aanslag Koninginnedag
Lees ook:Zilveren Camera: 18 januari!
Lees ook:Zilveren Camera-uitreiking live
Lees ook:Zilveren camera: foto van website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.