Tip van de week: raw-bestanden synchroniseren in ACR

Tja, Lightroom… Nadat het pas was verschenen, was ik er gek op: een simpel ‘workflowprogramma’ waarmee je snel een stapel raw-bestanden kon ontwikkelen. Bij versie 6 aanbeland, moet ik bekennen dat ik het weinig meer gebruik. Er zitten te veel toeters en bellen op, en de beste foto’s uitzoeken gaat veel sneller met Bridge in CC. Ik haal de raw-bestanden liever door Adobe Camera Raw (ACR) in Photoshop, om daarna naadloos de finishing touch te kunnen doen.

Synchro3Natuurlijk biedt Lightroom nog steeds heel veel waar voor z’n geld, én je zit niet vast aan een wurgcontract met Adobe. Maar wat als je nou een stel min of meer vergelijkbare raw-bestanden hebt, bijvoorbeeld van een portretsessie? Moet je die dan stuk voor stuk ontwikkelen in ACR? Het kan gelukkig veel simpeler, op een vergelijkbare manier als in Lightroom. Selecteer de gewenste bestanden in Bridge of in de Finder/Verkenner, en kies met een rechtsklik voor Openen in Camera Raw of Openen met Photoshop CC (laatste versie). Vervolgens bewerk je één raw-bestand, en daarna kies je weer met een rechtsklik voor Alles selecteren. Een tweede rechtsklik, en je kunt Instellingen synchroniseren kiezen. Zodra je dat hebt gedaan, verschijnt een submenu waarin je de gewenste conversie-instellingen kunt aan- of uitvinken. Een klik op OK en je bent klaar.

Uiteraard kun je de bestanden nog individueel aanpassen voordat je ze opent in Photoshop zelf, bijvoorbeeld omdat één foto wat donkerder is dan de andere. En net als bij Lightroom kun je alle instellingen achteraf nog veranderen. Als je een eerder bewerkt en een nog onbewerkt raw-bestand tegelijk opent, Synchro2moet je bij het synchroniseren alleen even opletten dat het onbewerkte bestand de instellingen van het bewerkte bestand overneemt en niet andersom. In Bridge kun je aan een symbooltje in de rechterbovenhoek bij de Essentiële elementen-weergave zien dat een raw-bestand al is bewerkt.

Lees ook:Fotografische afko’s (2) – XMP
Lees ook:Tip van de week: één raw-opname, verschillende conversies
Lees ook:Tip van de week: Photoshop versus Lightroom
Lees ook:Tip van de week: haal méér uit Camera Raw (1)
Lees ook:Updates voor Lightroom Classic, Bridge en ACR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.