Fotografische afko’s (2) – XMP

Als je (al dan niet voor de eerste keer) in raw-formaat hebt gefotografeerd en de opnames door de raw-converter van Photoshop of Photoshop Elements hebt gehaald, tref je na afloop bij elk ‘ontwikkeld’ bestand ook een piepklein ‘xmp’-bestandje aan. Als je dat bekijkt met een programma als Snelle weergave of Teksteditor op de Mac, blijkt het om een tekstbestandje te gaan met allerlei informatie over je foto. Probeer het bestand niet te veranderen, verwijder het niet uit de map en gooi het zeker niet weg: het bevat namelijk jouw ‘ontwikkelinstellingen’ voor de betreffende foto! Elke keer als je het raw-bestand opnieuw opent en de instellingen verandert, verandert het xmp-bestandje mee, terwijl je ‘digitale negatief’ – het raw-bestand als zodanig – intact blijft.

XMP staat voor eXtensible Metadata Platform en is een vinding van Adobe. Raw-bestanden zijn zeker niet de enige bestanden die dergelijke metagegevens bevatten – het bijzondere is dat die metagegevens bij een raw-bestand apart worden opgeslagen. Behalve als je met Adobe’s ‘universele’ raw-formaat DNG werkt: dan vormen het raw-bestand en de xmp één geheel. Sommige fotografen vinden dit handig, andere niet.

Als je iemand anders jouw raw-bestand stuurt, kan het slim zijn om het bijbehorende xmp-bestandje mee te sturen. Zodoende krijgt diegene hetzelfde resultaat als jij, mits hij/zij Photoshop of een compatibel programma heeft.

Lightroom is een iets ander verhaal, omdat dit programma met een eigen catalogus werkt. Je kunt er echter onder Catalogusinstellingen voor kiezen om jouw bewerkingen in xmp-formaat te laten opslaan. Je kunt ook in de Bibliotheek- of Ontwikkelen-module metagegevens handmatig opslaan in een xmp-bestand, of Lightroom het xmp-bestand van bijvoorbeeld een ontwikkeling in de raw-converter van Photoshop laten inlezen (in principe neemt Lightroom die instellingen trouwens automatisch over wanneer je een eerdere Photoshop-conversie importeert. Daarentegen worden latere aanpassingen in Lightroom níet meegenomen wanneer je dezelfde foto opnieuw in de raw-converter van Photoshop opent, omdat Lightroom z’n eigen catalogus hanteert).

Lees ook:Tip van de week: raw-bestanden synchroniseren in ACR
Lees ook:Tip van de week: één raw-opname, verschillende conversies
Lees ook:Tip van de week: formaat en compressie
Lees ook:Tip van de Week: bewust bewerken
Lees ook:Tip van de week: foto’s bewerken zonder schade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.