Tip van de week: één raw-opname, verschillende conversies

Stel je hebt een foto in raw-formaat, die je ook eens in zwart-wit zou willen zien. Je kunt natuurlijk het beeld naar zwart-wit omzetten in Photoshop, maar daar is elke bewerking ‘destructief’. En alle varianten en uitprobeersels als (16 bits) tiff opslaan kost relatief veel opslagruimte.

Waarom maak je in zo’n geval niet een kopie van dat raw-bestand aan? Dat is doodsimpel in Adobe Bridge: een rechtsklik met de muis op het gewenste bestand en dan Dupliceren kiezen. Met die kopie kun je experimenteren naar hartenlust, zonder dat je daarmee je oorspronkelijke conversie-instellingen kwijt bent, al kun je die vaak nog terughalen via Instellingen ontwikkelen een paar verdiepingen lager in hetzelfde menu. Achter datzelfde Instellingen ontwikkelen tref je ook een optie aan om de ontwikkelinstellingen van de ene foto naar de andere te kopiëren zonder dat je beide foto’s hoeft te openen en te synchroniseren in Adobe Camera Raw. Natuurlijk kun je de gekozen conversie naderhand nog exact op maat finetunen of desgewenst met een paar muisklikken ongedaan maken.

Voor Lightroom-gebruikers ligt het iets anders, aangezien Lightroom op een andere manier met fotobestanden omgaat, maar daar kun je in het rechtsklikmenu kiezen voor Virtuele kopie maken.

Lees ook:Tip van de week: van zwart-wit naar kleur
Lees ook:Tip van de week: raw-bestanden synchroniseren in ACR
Lees ook:Tip van de week: niet alles op één kaart
Lees ook:Nikon D90: de betere handleiding
Lees ook:Tip van de week: Photoshop versus Lightroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.