Tip van de week: cameratests

Als je een nieuwe camera wilt kopen, is de verleiding groot om op internet en in de fotobladen op zoek te gaan naar tests. Laat je echter niet helemaal op sleeptouw nemen door zulke tests, met name waar het gedetailleerde metingen van de beeldkwaliteit betreft. Op dat punt ontlopen de huidige spiegelreflexen en systeemcamera’s elkaar niet zo ontzettend veel, zeker niet binnen dezelfde prijsklasse.

Ook het verschil tussen een ontspanvertraging (het tijdsverloop tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van de foto) van 1/100 of 3/100 seconde is in de praktijk veel minder relevant dan het lijkt. Veel belangrijker is dat je een camera koopt waarmee jij prettig kunt werken, die jij je kunt veroorloven en waarop lenzen en andere spullen passen die je al hebt.

Bij de koop van een nieuwe lens is het wel handig om even te checken wat de vakpers erover zegt. Heeft een bepaald objectief bijvoorbeeld veel last van vertekening of vignettering (donkere beeldhoekjes)? Sites om in de gaten te houden, zijn onder andere Photozone en LensTip (beide in het Engels).

Lees ook:Tip van de week: merkentrouw
Lees ook:Leica M-lenzen mét autofocus…
Lees ook:Hoe kies ik een nieuwe camera? – 6
Lees ook:Systeemcamera’s voor spotprijzen
Lees ook:Vragen over fotografie? Stel ze via deze site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.