Tip van de Week: schaduwen ophelderen

Zonnig weer betekent hoge contrasten. Je digitale camera kan daar minder goed mee uit de voeten dan het menselijk oog. Als het contrast tussen licht en schaduw te groot wordt, worden donkere delen van het beeld helemaal pikzwart en lichte delen spierwit.

Klassiek voorbeeld is een portretje aan het strand. Als je jouw model met het gezicht naar de zon fotografeert, knijpt die zijn of haar ogen geheid dicht tot kleine spleetjes. Al valt daar hoogstwaarschijnlijk weinig meer van te zien, want het harde licht werpt zware slagschaduwen in de oogkassen…

Als je de geportretteerde met de rug richting zon op de plaat zet, ontstaat er een ander probleem: in veel gevallen blijft er weinig meer over dan een silhouet. Je kunt zo’n tegenlichtsituatie op drie verschillende manieren te lijf.

In de eerste plaats kun je overbelichten, maar dat leidt vaak weer tot een uitgebeten achtergrond. Een andere remedie is een zogenaamd invulflitsje. Met een reflectiescherm krijg je echter een nóg beter resultaat. Je kunt het licht precies terugkaatsen naar waar jij het wilt hebben. Bovendien is zo’n scherm verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, vaak zelfs gecombineerd. Een goudkleurige finish geeft bijvoorbeeld mooie warme huidtinten.

Een scherm met een diameter van een kleine meter is tegenwoordig verkrijgbaar voor een paar tientjes, van merken als Qihe en Visico. Doordat de schermen opvouwbaar zijn, nemen ze weinig plaats in beslag, en dankzij hun lage gewicht passen ze bijna altijd in je vakantiebagage. Waarschijnlijk heb je wel een ‘assistent’ nodig om het scherm voor je vast te houden, zeker wanneer het een beetje waait.

Lees ook:Ricoh Theta S: ronde beelden met minder ruis
Lees ook:Tip van de week: reflectiescherm
Lees ook:Tip van de week: lichtsterkte
Lees ook:Tip van de Week: weinig licht
Lees ook:iBlazr: led-lamp voor zowel Lomo als smartphone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.