Windows-versie gratis Lightroom-lookalike Darktable

Ook voordat de koopversie van Lightroom van de markt werd gehaald, waren er al diverse gratis alternatieven. Een daarvan is Darktable, tot voor kort uitsluitend verkrijgbaar voor de Mac (en Linux, maar dat systeem is echt iets voor de liefhebbers). Maar onlangs verscheen ook een Windows-versie, al waarschuwen de ontwikkelaars voor “enkele rafelrandjes en een nog onvolledige functionaliteit” vergeleken met de oudere Mac-versie.

Darktable is een opensourceprogramma, net als GIMP, met alle voor- en nadelen van dien. De naam, overigens een samentrekking van de modules ‘darkroom’ (de ‘ontwikkelmodule’) en ‘lighttable‘ (de ‘bibliotheek’), laat al doorschemeren waar de ontwikkelaars hun inspiratie hebben opgedaan. We hebben zelf geen ervaring met dit programma maar uitproberen kost in elk geval niets, al is een beetje kennis van computers en digitale bestanden bij programma’s als dit wel handig. Er is in elk geval een Nederlandstalige versie – dat scheelt.

Lees ook:Nikon 24-70 mm mét beeldstabilisatie
Lees ook:Amsterdam Vertelt, in woord én in beeld
Lees ook:Vakantiebeurs ‘foto-vriendelijk’
Lees ook:Nieuwe editie Lightroom-handboek
Lees ook:Fotostekken vinden via SnapSpots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.