Gerard Fieret in Het Uur van de Wolf

G.P. Fieret: zelfportret.

Gerard Petrus Fieret (1924-2009), aan wie momenteel een tentoonstelling is gewijd in het Fotomuseum Den Haag, was op z’n zachtst gezegd een beetje een buitenbeentje. Hij had altijd met alles en iedereen ruzie, schermde paranoïde als hij was nogal eens met beschuldigingen van plagiaat en stierf in armoede na jarenlang ernstig verwaarloosd in een portocabin te hebben gebivakkeerd. Tegenwoordig zijn zijn foto’s – net zo chaotisch en spontaan als hun maker – erg in trek, maar Fieret heeft daar – niet in de laatste plaats door eigen toedoen – nooit echt van meegeprofiteerd. Het weinige dat hij verdiende, ging op aan duivenvoer, en om te zeggen dat hij nonchalant met zijn fotografische nalatenschap omsprong, is een understatement.

Als eerbetoon aan Fieret maakte regisseur Frank van den Engel tijdens diens laatste levensjaar de documentaire Foto and Copyright by G.P. Fieret, die vanavond in het kader van Het Uur van de Wolf op NPO 2 wordt vertoond. De uitzending begint om kwart voor elf.

Lees ook:Canon voor 15e opeenvolgende keer nummer één
Lees ook:Gerard Fieret overleden
Lees ook:Flickr trekt boetekleed aan wegens licentiemisbruik
Lees ook:Nog even langs de fotograaf…
Lees ook:Nieuws en nieuwtjes van afgelopen week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.