Nog even langs de fotograaf…

trailer Nog even langs de fotograaf / Last Portraits from Selfmade Films on Vimeo.

Vanmiddag om vijf over half vier is op NPO 2 bij de EO de documentaire Nog even langs de fotograaf te zien, over de onlangs aan de vergetelheid ontrukte Annemie Wolff. Vóór de oorlog hadden zij en haar Joodse man Helmuth een bloeiend fotografisch bedrijf en zelfs een eigen fototijdschrift. Als niet-Joodse overleefde Annemie de oorlog, waarin zij ook actief was in het verzet, en na de oorlog pakte ze de fotografische draad weer op. Het meest opmerkelijk en schrijnend zijn echter de negatieven die na haar dood in 1994 werden ontdekt. Het bleek om portretten te gaan van veelal Joodse buurtgenoten in Amsterdam-Zuid, gemaakt in 1943, het jaar van de laatste grote razzia’s. Velen van hen dragen, met bravoure, hun Jodenster. Hoe het verder ging, liet zich raden: wie niet onderdook, werd gedeporteerd. Annemie heeft er na de oorlog nooit over willen praten.

In het Nationaal Holocaust Museum i.o. in Amsterdam is tot begin september de tentoonstelling Uit de vergetelheid. De herontdekte fotografie van Annemie en Helmuth Wolff te zien.

Lees ook:Vivian Maier – Street Photographer
Lees ook:Robin de Puy – Randy
Lees ook:Johan van der Keuken – Wij zijn 17
Lees ook:Vrijgevochten vrouwen in Joods Historisch Museum
Lees ook:Martin Roemers – The Eyes of War

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.