Tips voor betere fotografie | 15/25

1/320s met f/7,1 met Canon 50 mm f/1.4 op ISO 100

15. Kijk eens kritisch naar je objectieven. De standaard 50 mm (kleinbeeld) levert zelden opmerkelijke foto’s op. Groothoek en tele: daar komen de verrassingen van. Dus 20 of zelfs 14 of 17 mm, en vanaf 125 mm.

Let wel: ik heb het hier over de echte mm. Digitaal dien je dat dus om te rekenen: Canon x 1.6, Nikon en Sony x 1.5. De cropfactor – eerder uitgelegd.

De analoge 50 mm is digitaal dus 75 mm: een ideale portretlens: lichtsterk en alleszins betaalbaar. Zou toch iedereen moeten hebben?

Bij de foto: ik heb de 50 mm heel vaak bij me!

Lees ook:Tip van de week: 50 mm
Lees ook:Tip van de week: full-frame versus ‘verlengingsfactor’
Lees ook:Tip van de week: objectieven voor fijnproevers
Lees ook:Zoomen of stappen?
Lees ook:Tip van de week: de ideale camera

5 reacties op “Tips voor betere fotografie | 15/25

 1. alice

  Beste Willem, Ruben,

  Eigenlijk door toeval kwam ik erachter dat ik het fotograferen van bruggen en gebouwen wel heel erg leuk vind! Daardoor kom ik met de volgende kwestie: Ik heb een redelijk oud objectief die ik ‘vroeger’ op mijn analoge camera gebruikte, het is een zoomlens 70/300mm. Fijn lensje, echter niet zonder statief te gebruiken! Wat zou, als ik bruggen en gebouwen wil fotgraferen, een uitstekende lens zijn. Prijs/kwaliteit verhouding in acht nemend. Ik heb een Canon 450D als camera.

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Alice.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Beste Alice,

  Als nieuwe blogger over fotografie neem ik graag de honneurs waar. Voor gebouwen en dergelijke is jouw oude telezoom wel wat aan de lange kant. Zeker in een dichtbebouwde omgeving heb je meer aan een groothoek(zoom) met een bereik van 10 à 12 tot 20 à 25 mm. Bij merken als Tamron en Sigma kun je voor een nieuwprijs van zo’n 400 euro terecht. Mocht dat te begrotelijk zijn, dan kun je voorlopig ook aardig met een standaard- of kitzoom (18-55 mm) uit de voeten. Je levert wat groothoekbereik in, maar je bent met wat zoeken al voor zo’n 100 euro klaar.

  Twee praktische tips: hou er rekening mee dat groothoeklenzen bijna altijd wat vertekening aan de beeldranden geven. En richt je lens nooit en te nimmer omhoog om een groot gebouw er helemaal op te krijgen, want dan lijkt dat gebouw ‘om te vallen’. Ga dus liever wat verder weg staan als dat kan, tenzij je zo’n effect bewust nastreeft.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Alice

  Hoi Raymond,

  Hartelijk dank voor je reactie! Ik merk absoluut dat mijn huidige objectief beperkingen heeft. Zeker in dichtbebouwde omgevingen inderdaad!En zeker nu het een beetje een uit de hand gelopen hobby begint te worden. Erg bedankt voor de tips! Ben er ontzettend blij mee.

  Vriendelijke groet, Alice.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Raymond Harper

  Hoi Alice,

  Heel graag gedaan, en veel succes en fotoplezier!

  Groeten, Raymond

    /   Beantwoorden  / 
 5. Alice

  Dat gaat lukken!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.