Tip van de week: objectieven voor fijnproevers

We hebben het al eerder eens in dit verband gehad over de voors en tegens van oude objectieven. Een kwestie die extra actueel is geworden door de systeemcamera. Daar kun je (met behulp van een adapter) van alles en nog wat op monteren – ook die antieke Leitz-lens die je voor een prikje op Marktplaats hebt gekocht. Het is een beetje oppassen geblazen met ‘oud glas’, nog los van zichtbare gebreken als een verweerde coating of krassen. Objectieven uit het filmtijdperk kunnen de hoge sensorresoluties van nu vaak niet aan, en zijn ook niet gemaakt voor gebruik in combinatie met een sensor (waardoor je bijvoorbeeld rare reflecties op je foto’s kunt krijgen). Daarnaast werkt de automatische belichting vaak niet, om maar te zwijgen van de automatische scherpstelling.

Wat je ook steeds meer ziet, zijn nieuwe objectieven die bewust dergelijke moderne verworvenheden niet bieden. Samyang is een bekend voorbeeld, net als Zeiss – voor de liefhebber met een heel dikke beurs. Dat is niet alleen maar inspelen op nostalgie. Om automatische scherpstelling mogelijk te maken, moet het inwendige van de lens niet te stroef bewegen. En elke vorm van speling staat haaks op de hoogste optische kwaliteit.

Op Professional Imaging kwam ik een nieuwe speler op de markt van ‘analoge’ (MF) objectieven voor digitaal tegen: Meyer Optik Görlitz. Nieuw is betrekkelijk, want de naam Meyer zal voormalige Praktica- en Pentacon Six-gebruikers vertrouwd in de oren klinken. De nieuwe objectieven – vooralsnog een 35 mm F 2, een 85 mm F 2 en F 1,5 en een 135 mm F 2,8, voorlopig alleen voor Canon en Nikon – zien er een stuk beter uit, voelen een stuk beter aan, zullen ongetwijfeld beter presteren en zijn ook een stuk duurder. Made in Germany, selbtsverständlich. Met prijzen tussen 600 en 1000 euro zijn ze echter nog wel betaalbaar, in tegenstelling tot sommige concurrenten. M’n vingers jeuken om er een keer eentje uit te proberen, zodra-ie ook in ‘mijn’ vatting leverbaar is.

Lees ook:Leica M-lenzen mét autofocus…
Lees ook:Tip van de week: scherpstelling bijregelen
Lees ook:Zes nieuwe Zeiss-lenzen voor full-frame
Lees ook:Spatwaterdichte standaardzoom voor de PEN
Lees ook:Lichtsterke 35 mm van Samyang voor Sony AF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.