Tip van de week: 50 mm

Aan een vaste 50 mm heb je op een APS-C-body een prima portrettele.

Toen de eerste betaalbare APS-C-spiegelreflexen op de markt verschenen, beleefde de 50 mm ‘standaardlens’ een heuse revival. Door de cropfactor van 1,5 of 1,6x haalde je namelijk nieuw of tweedehands voor een spotprijs een prima portretlens in huis, met een effectieve brandpuntsafstand van 75-80 mm. Met de groeiende populariteit van full-frame dreigde de 50 mm weer even in ongenade te vallen, maar toch blijven veel gebruikers hun standaardlens trouw. Getuige ook het feit dat bijna alle merken de afgelopen jaren nieuwe of vernieuwde versies op de markt hebben gebracht. Vaak overigens voor flink hogere prijzen.

Waarom de 50 mm zo populair blijft, is niet moeilijk te raden. Zowel op je full-framecamera als op een APS-C-body is het een prima bruikbare brandpunt, zij het in het laatste geval met een kleinere beeldhoek. De objectieven zijn compact en licht, van goede tot uitstekende optische kwaliteit en lichtsterk. En niet in de laatste plaats: de goedkopere uitvoeringen zijn uiterst betaalbaar. Voor een 50 mm met lichtsterkte F 1,8 of F 2 betaal je veelal bedragen tussen 100 en pakweg 300 euro, zeker wanneer het een wat ouder type betreft.

Deze Yongnuo-’kloon’ van een Canon 50 mm beschikt over AF en kost nieuw maar zo’n 65-70 euro.

Moet het nog goedkoper, dan koop je voor je Canon- of Nikon-reflex een ‘vreemd-merkobjectief’ van bijvoorbeeld Yongnuo voor zes tot acht tientjes – nieuw en mét AF… Daar kun je je niet echt een buil aan vallen.

Tot slot: als je voor je APS-C-reflex of APS-C-systeemcamera een echte ‘standaardlens’ zoekt, kom je uit op een 35 mm. Op een full-framebody staat een 35 mm bekend als een reportagegroothoek. Hou er wél rekening mee dat full-frameobjectieven doorgaans wel op een APS-C-body met dezelfde vatting kunnen worden gebruikt, maar omgekeerd – een APS-C-lens op een full-framebody – niet of alleen met beperkingen.

Lees ook:Lichtsterke standaardlens voor Nikon 1
Lees ook:Spotgoedkope portrettele van Yongnuo
Lees ook:Tip van de week: wel of geen full-frame?
Lees ook:Tip van de week: de cropfactor – vloek of zegen?
Lees ook:Nieuwe Sony A6500 voert APS-C-lijn aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.