Tip van de week: de ideale camera

De ideale camera bestaat niet. Zeker niet voor iedereen en voor elk ogenblik. Voor steeds meer (amateur)fotografen is de camera in hun smartphone de ideale camera. Omdat ze ‘m altijd bij zich hebben, maar wellicht óók omdat ze niet zulke hoge eisen stellen of omdat ze niet beter weten.

Globus M grootformaatcamera, ± 1900. © CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)

Iedere camera is een compromis. Alleen al omdat een compacte en lichte camera met een grote beeldsensor en een lichtsterk kwaliteitsobjectief met een groot zoombereik niet bestaat. Dan moeten er dus keuzes worden gemaakt, en die keuzes zijn persoonlijk. Zo heb ik bijvoorbeeld (leeftijd…) een leesbril nodig. Mede daarom werk ik liever met een (optische of elektronische) zoeker, met dioptrie-instelling, dan met een scherm. En omdat ik (beroepsdeformatie…) nogal hoge eisen stel aan de technische kwaliteit, komen de meeste compactcamera’s voor mij niet in aanmerking. Dus heb ik als ‘camera voor altijd op zak’ – waarbij ik met het schaamrood op de kaken moet toegeven dat ‘altijd’ lang niet altijd is – een systeemcameraatje met een nogal beperkt zoombereik. En voor ‘het echte werk’ een spiegelreflex. Met andere woorden: ik kom sowieso niet uit met één ideale camera, en ik zal de enige niet zijn.

Als je niet zo’n pixel-peuteraar bent als ik, haal je tegenwoordig trouwens een hoop compactcamera in huis voor je geld. Met een betere beeldkwaliteit dan een telecooncamera én een flink zoombereik. En vaak ook nog met allemaal draadloze functies, als je niet zonder kunt.

Twee algemene punten tot slot: hoewel dé ideale camera niet bestaat, is er – net als in de rest van het leven – wel zoiets als het beste compromis. Welke camera dat is, verschilt van persoon tot persoon. En daarom, punt twee, kun je een camera eigenlijk alleen maar kiezen door ‘m zelf uit te proberen. Want als je ‘m op internet koopt op basis van reviews van anderen, vaar je blind op andermans ideaal.

Lees ook:Tip van de week: walkaround lens
Lees ook:De ideale spiegelreflex: maak je keuze!
Lees ook:Alles helemaal? Maak keuze!
Lees ook:De ideale vrouw…
Lees ook:Nieuw: Leica M9 Digitaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.