Bert Nienhuis: overzichtstentoonstelling

Anne Enquist, vastgelegd door Bert Nienhuis.

Het Joods Historisch Museum (JHM) toont de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Bert Nienhuis. Deze kreeg vooral bekendheid als portretfotograaf en heeft sinds 1975 veel gemaakt voor weekblad Vrij Nederland. Nienhuis wordt beschouwd als een van de meest prominente fotografen van ons land.
De tentoonstelling laat een glimp zien van de massale hoeveelheden foto’s die Nienhuis (1944) in zijn ateliers herbergt. Gekozen is voor beelden die hem het meest kenmerken: portretten en reportages, aangevuld met enkele landschappen. De expositie telt 170 foto’s aan de wanden en twee diapresentaties die samen nog 150 platen weergeven. Ook is er een korte film te zien over de fotograaf en heeft uitgeverij Atlas een boek uitgebracht over het werk van Nienhuis.
De tentoonstelling laat veel portretten zien van bekende Nederlanders en internationale beroemdheden, onder wie Andy Warhol, Joop den Uyl, Hans Klok, Famke Janssen, Anna Enquist en Pim Fortuyn. Volgens de toelichting bij de tentoonstelling zijn er weinig BN’ers die niet door hem op de gevoelige plaat zijn gezet.
In het werk van Nienhuis een duidelijke stijlontwikkeling te zien. Hij begon met sobere zwart-wit portretten, later maakte hij meer verhalende foto’s in kleur met originele decors en humor.
Nienhuis heeft eveneens veel reportages op zijn naam staan. In de jaren tachtig documenteerde hij bovendien in opdracht van het JHM het joodse leven in Nederland. Het museum heeft 120 van deze beelden in zijn collectie opgenomen, waarvan een selectie op de expositie is te zien. Enkele klassiekers zijn de reportage over een camping in de Randstad, volksbuurten in Den Haag en Roermond en de streng gelovige vissersgemeenschap in Urk.
Nienhuis zei bij de opening van de tentoonstelling dat het hem niet makkelijk afging tot een keuze te komen over welke foto’s in het boek en op de expositie getoond moesten worden. ”Tot op de dag van vandaag denk ik als ik foto’s in mijn ateliers zie liggen: waarom heb ik die niet genomen? Eigenlijk hadden we wel vijf boeken kunnen uitgeven en drie tentoonstellingen kunnen maken.”

De tentoonstelling duurt tot 5 april. Alle gegevens: www.jhm.nl

Lees ook:Pure India: prachtige tentoonstelling
Lees ook:Capa in Rotterdam
Lees ook:Naakte feiten | boek van Peter Blok
Lees ook:Tweede Wereldoorlog in beeld in Kamp Vught
Lees ook:Cor Jaring-tentoonstellingen officieel geopend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.