Fotografie en vormgeving

Vormgeving versus fotografie

Als fotograaf ben ik altijd bezig om mijn beelden zorgvuldig te ‘componeren’. Hoofdonderwerp op de juiste plek, lijnen, belichting en ga maar door. De meeste beelden komen uiteindelijk terecht in mijn database, een selectie in tijdschriften, folders en bijvoorbeeld ook op strooifolders. En dan is het niet de fotograaf, maar de vormgever/-geefster die de presentatie van het beeld bepaalt. Vaak gaat dat goed, soms ben ik niet blij en tevreden.

Voor het nieuwe Savannah Horse Trails in Zuid-Afrika maakte ik daar een serie foto’s, die nog steeds hier te zien (en te bestellen) zijn. Eén van de foto’s is gebruikt om een strooikaart van te maken. Mooie kwaliteit, niets op aan te merken. Maar zie wat er met de compositie is gebeurd. Allereerst is er een panorama van gemaakt: daar heb ik helemaal niets op tegen.  Maar over de foto is een balk aangebracht, met tekst. Nu lijkt het of het rechter gedeelte de foto is, met: de paarden precies in het midden. Waar ik zo mijn best voor doe om dit te voorkomen, verbouwt een vormgever het precies zo als ik het niet wil.

De oplossing was simpel geweest: de band met tekst een beetje transparant maken, zodat de foto meer één geheel wordt. Maar ja, ik ben de vormgever niet…

Lees ook:Vormgeving en fotografie
Lees ook:De foto – de herinnering
Lees ook:Nachtmerrie in beeld
Lees ook:Kieken versus kijken
Lees ook:Herhaling, herhaling, herha….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.