Herhaling, herhaling, herha….

Foto: Koen van Weel, ANP

Fotograferen is schrijven met licht, maar dat niet alleen. Het is ook schilderen, componeren, hard werken, anticiperen op situaties, de techniek beheersen en nog veel meer. Kijk eens naar deze foto van Koen van Weel, ANP fotograaf, gemaakt tijdens de WK in het weekend 7/8 februari van dit jaar. Enkele van die vaardigheden komen hier bijeen.

Allereerst is er de uitsnede. Ik ga er toch maar even van uit dat de foto is genomen met een DSLR (digitale spiegelreflex camera), met een 2:3 formaat. De fotograaf (of de vormgever van de krant) heeft echter besloten er een vierkante foto (1:1) van te maken.

In dat vierkant zien we vervolgens een prachtige diagonale lijn: van links onder naar rechts boven. De voorste schaatser (Kramer, uiteraard) is scherp, maar de Noor Bokko is nauwelijks minder scherp. De achtegrond is vrijwel wazig: het gevolg van het gebruik van een lange(re) telelens. Hoe langer de lens, hoe geringer de scherptediepte.

De foto krijgt een geweldige extra lading door de herhaling in de houding: het lijkt wel synchroon schaatsen! In combinatie met de kleuren is het een geweldige foto geworden, ik vermoed wel het resultaat van een langere serie op hoge snelheid schieten. Een ‘filmpje’ maken dus, en dan het beste beeld eruit pikken.

Lees ook:Fotografische misverstanden – 3
Lees ook:Landschapsfotografie met telelens
Lees ook:Tip van de week: zonnetje in de lens
Lees ook:Elke smartphone binnenkort een zoomlens?
Lees ook:Tip van de week: minder scherpte is soms meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.