Tip van de week: UHS-I of UHS-II

Even leek de wondere wereld van de geheugenkaarten een stuk simpeler te worden. Exotische formaten als SmartMedia en xD zijn niet langer onder ons. Wat overbleef, was globaal een tweedeling in CompactFlash-kaarten voor de professionele en SD-kaarten voor de consumentenmarkt, plus nog een klein aandeel voor de Memory Stick. Al kreeg de CompactFlash-kaart onlangs concurrentie van de XQD-kaart, en wordt de SD-kaartmarkt gekenmerkt door een gekmakende segmentering, die juist voor de modale consument nauwelijks valt te overzien. Naast de diverse opslagcapaciteiten en snelheidsklassen kwamen er grotere en snellere versies: SDHC en SDXC. En die zijn ook weer verkrijgbaar in allerlei varianten, met als meest recente loot aan de stam UHS-II. Wat is het verschil met het eerdere UHS-I, en kun je UHS-II-kaarten ook gebruiken in camera’s die volgens de specificaties alleen geschikt zijn voor UHS-I en vice versa?

Links een UHS-I-kaartje, rechts een UHS-II-kaart met een rij extra contactjes.

Links een UHS-I-kaartje, rechts een UHS-II-kaart met een rij extra contactjes.

Om met het belangrijkste te beginnen: ja, dat kan allebei. Het voornaamste verschil tussen UHS-I en UHS-II is dat een UHS-II-kaart een extra set contactjes heeft voor een snellere gegevensoverzetting. Deze extra contacten worden in een ‘UHS-I-camera’ (of ander apparaat) niet benut. Hierdoor haalt de kaart z’n maximale schrijf- en leessnelheid niet, maar verder werkt alles prima. Bij een ‘UHS-II-camera’ met een UHS-I-kaart aan boord zal alleen de buffer bij snelle serieopnames wat gauwer vollopen, verder geen centje pijn.

Heb je een camera die alleen aan de UHS-I-specificatie voldoet, dan zou ik ook gewoon een UHS-I-geheugenkaart kopen als je een nieuwe nodig hebt. Dikke kans dat die in de praktijk minstens zo snel is als een vergelijkbare UHS-II-kaart op halve kracht. Alleen als je binnenkort een nieuwe camera wilt kopen, kan het slim zijn om daar bij de aanschaf van een nieuwe geheugenkaart alvast rekening mee te houden.

Lees ook:Tip van de week: geheugenkaarten
Lees ook:Een euro per gigabyte
Lees ook:Ultrasnelle SD-kaart in maatje meer
Lees ook:Sony komt met snelste SD-kaart ter wereld
Lees ook:Tip van de week: trakteer jezelf op een kaartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.