Tip van de week: vervagen (Fade)

Sommige (automatische) functies in Photoshop zijn van huis uit a little too much. Zo is een automatische kleurcorrectie in de trant van Automatische tinten vaak nét iets te veel van het goede, en helpt een vervagingsfilter zoals Gaussiaans vervagen als je niet uitkijkt je hele foto om zeep. Het zijn op zich prima functies, daar niet van; het gaat puur om de dosering.

Links de originele foto, midden na Automatische tinten, rechts nadat de Dekking onder Vervagen tot 60% was verminderd

Links de originele foto, midden na Automatische tinten, rechts nadat de Dekking onder Vervagen tot 60% was verminderd

Als je het helemaal goed wilt doen, werk je natuurlijk met lagen (voor filters en dergelijke) en aanpassingslagen (voor kleur- en helderheidscorrecties). Maar soms moet je snel een serie foto’s bewerken voor het web, en dan heb je weinig aan een automatische functie die je in de rebound weer ten dele handmatig moet terugdraaien.

VervagenIllPhotoshop heeft daarvoor een hele handige correctiefunctie aan boord. In het hoofdmenu Bewerken vind je bijna bovenaan (onder Stap terug) de optie Vervagen, waarbij op de puntjes de laatste bewerking staat die je hebt gedaan. Hier is dat Automatische tinten, maar het kan ook bijvoorbeeld Gaussiaans vervagen, Onscherp masker, Niveaus en vul maar in zijn. Vervagen – in de Engelstalige versie heet deze optie Fade - werkt dan met terugwerkende kracht als een regelaar voor de laagdekking (compleet met overvloeimodussen). Natuurlijk is deze functie niet ideaal voor het fijne werk (aan lagen kun je blijven knutselen), maar voor een snelle klus haal je zo de scherpe kantjes van een spoedoperatie af.

Lees ook:Photoshop CC 2014 in de praktijk – II
Lees ook:Tip van de week: achteraf de transparantie bijstellen met Vervagen
Lees ook:Photoshop Fix voor iPad en iPhone
Lees ook:Tip van de week: herfstige sfeerfoto’s
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.