Tip van de week: Photoshoppen met lagen II

Meer flexibiliteit, maar grotere bestanden

Als je ‘Photoshopt’, werk je automatisch al met een lagenstructuur, zelfs al ben je je daar misschien niet van bewust. Als je een foto opent (jpeg of raw) verschijnt die in eerste instantie als een laag Achtergrond in het lagenpalet rechtsonder, geflankeerd door een ‘slotje’. Bepaalde bewerkingen, zoals een aangepaste rotatie via het menu Bewerken > Transformatie > Roteren, zijn dan niet toegankelijk.

Als je van die Achtergrond een normale laag maakt, kan dat wél. De laag heet dan in eerste instantie Laag 0 (de lagen worden van onder naar boven genummerd), maar je kunt ’m ook een andere naam geven door in het lagenpalet op de huidige naam te klikken. Je kunt de Achtergrond-laag ontgrendelen door in het hoofdmenu Laag > Nieuw > Laag uit achtergrond te kiezen. Maar het kan ook veel sneller: klik op het slotje in het lagenpalet en je Achtergrond-laag verandert meteen in Laag 0.

Hier hebben we deze functie gebruikt om een foto van de Leidse Peurbakkentocht die een beetje uit het lood stond, kaarsrecht te zetten (boven). Volgende keer gaan we in op de extra mogelijkheden die lagen en zogenaamde laagmaskers bieden bij het bewerken van foto’s.

Eén groot nadeel van het werken met beeldlagen is de opslagruimte die dit inneemt op je harde schijf. We zijn allemaal zo verwend door het compacte jpeg-formaat dat we ons niet altijd realiseren hoe groot fotobestanden eigenlijk zijn. Dat zie je pas als je ze opent en bij Afbeeldingsgrootte kijkt, óf als je ze opslaat in tiff- of een ander ‘bitmap’-formaat. Dan blijkt die 20-megapixelfoto opeens ongeveer 60 MB groot (20 maal drie, voor elke hoofdkleur: rood, groen en blauw). Een bestand in lagen kún je alleen maar als bitmap opslaan, in tiff- of in het eigen Photoshop psd-formaat. Het hangt een beetje af van wát voor lagen je gebruikt, maar in principe komt er in het eerdergenoemde gevoel nog eens zo’n portie van 60 MB bij voor iedere extra beeldlaag. En dan gaat het hard… Als je de lagen niet meer nodig hebt, kun je ze samenvoegen met Laag > Eén laag maken – vooral bij een uitgebreide lagenstructuur scheelt dat veel ruimte.

Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen III
Lees ook:Tip van de week: lagen
Lees ook:Tip van de week: overvloeimodus
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen IV
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.