Tip van de week: op de groene toer

FutenVoor welke kleur is het menselijk oog het meest gevoelig? Het antwoord is:… groen. Groen ligt precies in het midden van het zichtbare lichtspectrum, dat aan de ene kant wordt geflankeerd door ultraviolet en aan de andere door infrarood. Het is niet voor niets dat nachtkijkers doorgaans een groen beeld geven.

Om de groene ‘piek’ in het menselijk gezichtsvermogen na te bootsen, bevat een gewone beeldsensor met een zogenaamd Bayer-filterpatroon tweemaal zoveel groene pixels als rode of blauwe. De gerenommeerde Fujifilm X-Trans-sensor bevat verhoudingsgewijs zelfs nóg meer groene pixels.

Elke kleur wekt bijna automatisch z’n eigen associaties op. Van de kleur rood worden we onrustig: die staat van oudsher voor gevaar (bloed, vuur) of voor de liefde. Bij de eveneens ‘warme’ kleur geel, die dichter tegen groen aan ligt, voelen we ons meer op ons gemak. De ‘koele’ kleuren blauw en cyaan scheppen afstand, ook letterlijk: het is bewezen dat een tweedimensionale foto aan diepte wint door gebruik van rood of oranje als voorgrond- en blauw als achtergrondkleur.

Het Bayer-filterpatroon op een beeldsensor, met evenveel 'groene pixels' als rode en blauwe samen. Illustratie: Colin Burnett

Het Bayer-filterpatroon op een beeldsensor, met evenveel ‘groene pixels’ als rode en blauwe samen. Illustratie: Colin Burnett

Groen zit daar precies tussenin en creëert een gevoel van harmonie en evenwicht: misschien dat daar onze hang naar de natuur om ‘tot rust te komen’ vandaan komt. Om dat groen in natuurfoto’s nog wat sterker aan te zetten en de nuances beter tot hun recht te laten komen, kun je de verzadiging in Photoshop wat verhogen. Zelf gebruik ik graag de kleurweergavestand Landschap als ik zulke foto’s in jpeg-formaat schiet.

Lees ook:Tip van de week: sensorweetjes
Lees ook:Tip van de week: haal méér uit Camera Raw (3)
Lees ook:Tip van de week: megapixels en megabytes
Lees ook:Hybride AF heeft de toekomst
Lees ook:Tip van de week: contrast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.