Tip van de week: cameratassen

Bij veel dure foto-uitrustingen is de verpakking de sluitpost. Duizend euro of meer in het koopje van de week van de dumpzaak is geen uitzondering. Die misplaatste zuinigheid kan je duur komen te staan, wanneer tijdens een regenbui blijkt dat het nylon toch niet zo waterproof is, of als de riem het plotseling begeeft. Dat laatste is mij ook eens gebeurd – niet eens met een goedkope tas -, en ik heb ongelooflijk gemazzeld dat de hele boel niet met een harde doodsmak op de grond is beland.

Cameratassen zijn er in alle maten, soorten en prijzen. Een tas waarin je niet alles kwijt kunt wat je nodig hebt, heeft weinig zin. Omgekeerd is het ook geen lolletje om met een soort hutkoffer rond te zeulen wanneer je met een kleine uitrusting op pad wilt. Veel fotografen hebben dan ook twee tassen: een kleine voor dagtrips en een grote voor vakanties en serieuze expedities. In de grootste tassen kun je vaak ook een laptop kwijt.

Of je een rugzak of een schoudertas prefereert, is een kwestie van smaak. Een rugzak draagt comfortabeler, maar je kunt zelf niet zo snel bij de inhoud – en andere belangstellenden wél… In drukke menigtes is een dikke rugzak een onding. Je hebt ook een soort tussenvorm: de zogenaamde sling. Let erop dat de riem goed vastzit en dat de tas flexibel in te delen valt. Kleppen en ritsen moeten goed sluiten terwijl de padding (het materiaal waarmee de tas is gevoerd) stevig genoeg dient te zijn om stoten en schokken op te vangen. Pootjes of ribbels aan de onderkant voorkomen doorlekkend vocht terwijl de tas op de natte grond staat.

Een hippe kleur vormt niet noodzakelijkerwijs een uitnodiging aan dieven – mits je tas er niet te veel als een cameratas uitziet. Anderzijds zijn natuurfotografen het best af met een tas in een ‘schutkleur’.

Lees ook:Thule Perspektiv-cameratassen: less is more
Lees ook:Nooit meer je lensdop kwijt
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 21/25
Lees ook:Thule-cameratassen voor stadsfotograaf
Lees ook:Case Logic Kontrast-schoudertas getest…

Eén reactie op “Tip van de week: cameratassen

  1. Laptop rugzak 17 inch

    Het is wel belangrijk dat je goed op let dat de rugzak over stevige zijkanten schikt, zodat de camera of laptop niet snel beschadigd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.