Tip van de week: update je camera

Als je de laatste technische snufjes in huis wilt halen, hoef je gelukkig niet meteen naar de camerawinkel te rennen met een dikke portemonnee. Ook bij oudere modellen staat de tijd niet stil. De meeste camerafabrikanten brengen op gezette tijden zogenaamde firmware-updates of ‑upgrades uit. Hiermee krijgt jouw toestel een verjongingskuur, die in vrijwel alle gevallen gratis is.

Firmware_update1Wat zo’n firmware-update precies behelst, verschilt van geval tot geval. Vaak worden kleine probleempjes verholpen of wordt je camera compatibel met de nieuwste generatie lenzen of geheugenkaarten gemaakt. Soms krijgt de filmfunctie een oppepper, terwijl bij de Sony NEX-camera’s bijvoorbeeld de 3D-functionaliteit wordt uitgebreid. Je kunt dit precies nalezen op de website van de fabrikant, waar je ook de laatste updates kunt vinden. Hou die site dus in de gaten! Als je een paar versies ‘achterloopt’, geen probleem: doorgaans omvat de laatste versie ook eerdere updates.

Het firmwarebestand moet je eerst downloaden en ‘uitpakken’ op je computer. Let daarbij op het juiste besturingssysteem (Windows of Mac OS)! Daarna kopieer je het bestand naar een lege geheugenkaart en start je de camera vanaf die kaart op. Hoe dat precies in z’n werk gaat, kun je nalezen in de meegeleverde instructietekst Firmware_update2of de gebruiksaanwijzing.

Het installeren van nieuwe firmware is niet zonder risico’s, want als er tijdens de installatie iets misgaat, wordt je camera ‘onbestuurbaar’. Volg dus precies de instructies op, en zorg voor een volle accu om te voorkomen dat een stroomstoring roet in het eten gooit. En als je niet 100% overtuigd van het nut van een update bent, dan is zo’n ingreep geen verplicht nummer!

Lees ook:Nieuwe firmware voor Canon 5D Mark II
Lees ook:Camera Raw weer bij de tijd
Lees ook:Firmware-update voor D7000
Lees ook:Tip van de week: raw-bestanden synchroniseren in ACR
Lees ook:Tip van de week: hardware en software

0 reacties op “Tip van de week: update je camera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.