Kleur en zwart-wit met één klik

Een tijdje terug schreven we over de lawine aan filtereffecten die veel camera’s – ook spiegelreflexen – tegenwoordig aan boord hebben. Hartstikke leuk, maar wees er een beetje terughoudend mee en pas ze bij voorkeur achteraf toe. Je kunt immers altijd van scherp naar onscherp, maar nooit andersom.

In wezen geldt hetzelfde voor zwart-wit of sepia. Aan de andere kant is het wél zo prettig om meteen het resultaat te kunnen beoordelen op het scherm. Bij zwart-witfotografie gebruik je immers vaak filters om de weergave van de afzonderlijke kleuren als grijstinten naar je hand te kunnen zetten. Alleen zijn die filters tegenwoordig niet meer van glas maar digitaal.

Ook dat kan natuurlijk allemaal naderhand op de computer. Maar als je tóch graag direct wilt zien waar je aan toe bent, is er een gulden middenweg: het bestand zowel in jpeg- als in raw-formaat laten opslaan. Het kant-en-klare jpeg-plaatje is inclusief alle filtereffecten, terwijl je met het originele raw-bestand nog alle kanten op kunt.

Als je de fotoserie in een ‘bestandenbrowser’ zoals Bridge opent, krijg je in eerste instantie de schrik van je leven. Ook de raw-bestanden lijken zwart-wit of (zoals hier) sepia te zijn… Dat kan toch niet? Wees gerust: dit is maar schijn. Het programma laat in eerste instantie een kleine voorvertoning (‘thumbnail’) zien op basis van de gefilterde jpeg-versie. Als je het raw-bestand aanklikt of opent met een raw-conversie- of fotobewerkingsprogramma, verschijnt alsnog de kleurenfoto in zijn volle glorie. Zo heb je tegelijk een zwart-wit- en een kleurenversie tot je beschikking, zonder dat je daarvoor aan het bewerken hoeft.

Lees ook:Tip van de week: zwart-wit met een kleurtje
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit uit de digitale doka
Lees ook:Tip van de week: raw-bestanden synchroniseren in ACR
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.