De Herfstfotowedstrijd: het vervolg

De in samenwerking met Case Logic georganiseerde Herfstfotowedstrijd zit er weer op. De wedstrijd was een daverend succes, met meer dan 150 inzendingen. Maar ook de kwaliteit liet allesbehalve te wensen over, dus het wordt nog een hele klus om één winnaar aan te wijzen… HFW_screenshotRond 10 november hoop ik na ruggespraak met onze sponsor te kunnen laten weten wie de eigenaar van de Case Logic Kontrast-fototas wordt!

Vrijwel iedere inzender had zich keurig aan het thema gehouden, soms misschien zelfs iets té keurig. Wel jammer dat niet iedereen de wedstrijdvoorwaarden even goed gelezen had. Hoewel de uiterste inzenddatum 31 oktober was, druppelde er ook vandaag nog een enkele inzending binnen. En sommige deelnemers stuurden meer dan één foto in. We zijn niet al te streng geweest deze keer, maar voor je het weet, diskwalificeer je jezelf.

Je kunt je kansen ook verkleinen door een foto op postzegelformaat in te sturen. Hoe goed je foto ook is, bij de jurering maak je dan minder kans. We hadden uitdrukkelijk gevraagd om foto’s met een grootste maat van 1000 tot 2500 pixels. Naast veel grotere (tot 24 megapixels aan toe) kregen we ook veel kleinere, met als recordhouder eentje van 480 bij 360 pixels. Aangezien we voor een eerlijke jurering wél te grote foto’s kunnen verkleinen maar niet te kleine foto’s kunnen vergroten, doe je jezelf op deze manier tekort.

Een ander heikel punt zijn de watermerken. We hádden moeten zeggen: liever niet. Het spreekt eigenlijk vanzelf dat we ingezonden foto’s alleen in het kader van deze wedstrijd zullen publiceren, maar nogmaals: dat hebben we deze keer allemaal niet expliciet gezegd. We zullen er dus bij de jurering niet over vallen, maar soms staan de watermerken wel heel erg prominent – en dus storend – in beeld.

Wat maar weinig inzenders hebben gedaan, is hun naam in de bestandsnaam van de foto verwerken. Uiteraard deden wij dit bij de beeldopslag alsnog, maar om vergissingen en zoekgeraakte inzendingen te voorkomen, is zoiets een goede zet. Je kunt je naam en andere gegevens ook in de exif/IPTC-informatie vermelden: op die manier kun je ook fotodieven het leven lastiger maken.

Lees ook:Tip van de week: achteraf de transparantie bijstellen met Vervagen
Lees ook:Foto: daar is-t-ie weer
Lees ook:Before They Pass Away – De verhalen achter de foto’s
Lees ook:HEGOPHOTO Blog
Lees ook:Photoshop Elements elementair – 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.