Dubbeltentoonstelling Anton Corbijn in Den Haag

Anton Corbijn, The Rolling Stones, Toronto, 1994.
© Anton Corbijn, 1-2-3-4, Fotomuseum Den Haag 2015

Anton Corbijn, een van Nederlands bekendste fotografen, wordt binnenkort zestig. De domineeszoon uit Strijen die graag schilder had willen worden, begon zijn glanzende carrière als concertfotograaf bij het blad Oor. Inmiddels is er bijna geen bekende band, zanger of zangeres die hij niet op de plaat heeft gezet, vaak in zijn kenmerkende gruizige zwart-witstijl. Bob Dylan, The Stones, Björk, Nirvana, Skunk Anansie, David Bowie… en ga zo nog maar even door. Plus legio andere beroemdheden uit de wereld van glitter en glamour natuurlijk. Tegenwoordig mag Corbijn ook graag zelf achter de filmcamera staan. Zo maakte hij een mooie biopic over het korte leven van Ian Curtis, de zanger van Joy Division.

Hoewel Anton Corbijn nog lang niet is uitgefotografeerd en -gefilmd, is zestig een mooi moment voor een terugblik. In de vorm van een dubbelexpositie in het Haags Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag – die liggen pal naast elkaar aan de Stadhouderslaan, dus de bezoeker hoeft niet ver te lopen. De expositie in het Gemeentemuseum heet Hollands Deep, en biedt een overzicht van een zo’n veertig jaar omspannende carrière, terwijl 1-2-3-4 in het Fotomuseum inzoomt op musici en bands waar Corbijn een speciale relatie mee heeft of had. Beide tentoonstellingen lopen van 21 maart tot en met 21 juni.

Lees ook:Anton Corbijn in Fotostudio De Jong
Lees ook:Cultuurfonds Prijs naar Anton Corbijn
Lees ook:Foto’s Zilveren Camera reizen land door
Lees ook:Anton Corbijn signeert bij &Foam
Lees ook:Nederlands fotonieuws van de afgelopen dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.