Tienduizend dia’s Ed van der Elsken gered

Nieuwmarktbuurt, Amsterdam (1960-1965) – Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam laat met gepaste trots weten dat men na zes maanden noeste arbeid inmiddels ruim tienduizend dia’s uit het archief van Ed van der Elsken (1925-1990) heeft schoongemaakt en gerestaureerd. Daarmee is het grootste fotorestauratieproject ooit in Nederland nog lang niet afgerond, want er zijn nog dik dertigduizend dia’s te gaan. Maar de dia’s van Amsterdam zijn allemaal behandeld, en sinds kort is men druk doende de opnames van Van der Elskens reizen naar het buitenland voor het nageslacht veilig te stellen. Van der Elsken was sowieso niet zo zuinig op zijn materiaal, en de schimmel in het vochtige dijkhuisje in Edam waarin hij sinds begin jaren zeventig verbleef, deed de rest. Hier kun je meer lezen over het project en desgewenst zelf één of meer dia’s ‘adopteren’.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam is nog tot en met 21 mei de overzichtstentoonstelling Ed van der Elsken – De verliefde camera te zien. Ik schrijf dit ook als reminder voor mezelf dat ik ernaartoe moet voordat het te laat is ;-(

Lees ook:Ed van der Elsken – De Verliefde Camera
Lees ook:Ed van der Elsken krijgt kleur terug
Lees ook:Nederlands Fotomuseum krijgt archief Toon Michiels
Lees ook:ETNOMANIE
Lees ook:Ed van der Elsken – EYE LOVE YOU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.