Ed van der Elsken krijgt kleur terug

In de Volkskrant van vandaag een artikel over het grootste fotorestauratieproject ooit in Nederland. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is bezig om de kleurendia’s van Ed van der Elsken, (tot nog toe) vooral bekend om zijn zwart-witfotografie, voor de ondergang te behoeden. Geen geringe klus, want het gaat om zo’n 45.000 dia’s, die door opslag onder ongunstige omstandigheden (vocht en warmte) door schimmel zijn aangetast.

Links voor en rechts na reiniging. Foto: Ed van der Elsken / Beeld: Nederlands Fotomuseum

Op het restauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum ontdekte men echter een methode om verreweg de meeste dia’s te redden, tegen relatief lage kosten en in relatief weinig tijd. Dat laatste is geen overbodige luxe, want medio volgend jaar staan een heruitgave van Van der Elskens legendarische fotoboek EYE LOVE YOU op stapel en een rondreizende tentoonstelling met nog nooit vertoond kleurenwerk op de Parade.

Lees ook:Tienduizend dia’s Ed van der Elsken gered
Lees ook:Ed van der Elsken – De Verliefde Camera
Lees ook:Ed van der Elsken – EYE LOVE YOU
Lees ook:Contactvellen Cas Oorthuys gedigitaliseerd
Lees ook:Ata Kandó – I Shall Use My Time

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.