Tweedehands fotospullen – 3

Koop geen kat in de zak

Als je een occasion koopt bij een (online) fotozaak, zit je over het algemeen goed qua garantie. Bij een verborgen defect ben je dus niet je geld zomaar kwijt. Bovendien kun je er tamelijk zeker van zijn dat het niet om gestolen spullen gaat.

Bij aankoop van particulieren ligt dat allemaal wat lastiger. Het is sowieso een gok om tweedehands fotoapparatuur ‘ongezien’ te kopen via een site als Marktplaats.nl, Fotoapparatuur.nl of eBay, zeker als je geen recensies over eerdere ervaringen met de betreffende verkoper kunt vinden.

Maak bij voorkeur een persoonlijke afspraak: dan kun je de camera of lens voor aankoop nog even uitproberen. Bovendien zie je zo wat voor vlees je in de kuip hebt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een dief z’n buit via een tweedehandssite probeert te slijten. Als de wederpartij oneerbiedig gezegd de ballen verstand van fotografie heeft, merk je dat gauw genoeg. Vraag altijd naar bonnen, handleidingen en andere papieren. In een speciaal register op Fotoapparatuur.nl kun je (tot op zekere hoogte) nagaan of iets mogelijk gestolen is. Als het goed is, lanceert de overheid binnenkort eveneens een speciale politiewebsite tegen heling.

Met dank aan Cursus Fotografie voor de eerdere opmerkingen en tips

Lees ook:IJdele dief dankzij selfie met BN’er gepakt
Lees ook:Tip van de week: de aanloop naar de zomervakantie
Lees ook:Tip van de week: extra lens
Lees ook:Tip van de week: waar laat je de horizon?
Lees ook:Lens gezocht: wie ‘stal’ deze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.