D300s nieuw van Nikon

Nieuw: Nikon D300s

Nieuw: Nikon D300s

Midden in de vakantieperiode komt Nikon met nieuws: de D300s. Geen idee of dat handig is, communicatief gezien. De publiciteit in de fotobladen komt ongewtijfeld later op gang: misschien dus toch nog niet zo’n gek idee.

Opnieuw een fotocamera met filmische mogelijkheden. Dat lijkt de norm te worden: hoeveel mensen het uiteindelijk gebruiken is niet duidelijk. In mijn omgeving laten de meeste bezitters van een dergelijke camera weten ‘alleen maar te fotograferen’. Alsof goed filmen niet leuk is!
Op de Nikon D300s zit gelukkig een aansluiting voor een externe microfoon op. De autofocus werkt op basis van contrastdetectie tijdens het filmen.

Nikon neemt het filmen wel degelijk serieus. Kijk maar: HD-kwaliteit (1280 x 720, 24 bps, maximale cliplengte 5 minuten), AVI-formaat, Motion JPEG. Filmscènes zijn al in de camera op maat te maken.

Filmen is bij een reflex eigenlijk het vastleggen van het live view beeld. Daarom is het terecht dat de D300s een aparte LV-knop heeft gekregen. Het diafragmabereik is nu uitgebreid (tot f/16); de gevoeligheid van de microfoon is instelbaar. Standaard is een mono-microfoon ingebouwd. Bij het filmen zijn de Picture Control instellingen te gebruiken.

Twee type kaartje

Naast de CF-kaartsleuf is er nu ook ruimte voor SD-kaartjes. Hoe de kaartjes worden volgeschreven is geheel instelbaar: na elkaar, simultaan, RAW en JPEG apart, kleur en zwart-wit apart, foto en film apart. De camera werd sneller, de topsnelheid ging van 6 bps naar 7, en er werd een silent stand toegevoegd, voor onopvallender fotograferen. Dit laatste zal vooral door natuurfotografen worden gewaardeerd.

Verder kwam er een info-knop, waarmee je snel een overzicht van de instellingen kunt oproepen, waarbij je die instellingen ook nog rechtstreeks kunt benaderen. Mooie vooruitgang, net als de wijdere spreiding van het flitslicht, dat nu ook de beeldhoek van de 16-85 mm zoom uit kan lichten.
Ook werd de functionaliteit van D-Lighting uitgebreid: de standen Auto en Extra Hoog erbij, plus D-lighting bracketing (tot 5 beelden).

Er kwamen meer retoucheermogelijkheden (beeldbewerking in de camera), RAW-verwerking in de camera, plus de omzetting naar kleinere beeldformaten. Ook is de camera klaar voor het gebruik van de Eye-Fi Wifi-geheugenkaarten.

De D300s wordt vanaf 28 augustus uitgeleverd. Adviesprijs EUR 1949.

Informatie: www.nikon.nl.

Lees ook:Nikon D90: de betere handleiding
Lees ook:D3000: nieuwe camera van Nikon
Lees ook:Nikon D3200: van 14 naar 24 megapixels
Lees ook:P90: nieuwe Coolpix van Nikon
Lees ook:Firmware-updates voor filmers

Eén reactie op “D300s nieuw van Nikon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.