Nikon D3200: van 14 naar 24 megapixels

Nikon heeft zojuist de nieuwe instapspiegelreflex D3200 aangekondigd. De sensorresolutie is meteen maar in één klap opgetrokken van 14 naar 24 miljoen pixels. Dit doet vermoeden dat ook de middenklasser D5100 en het prosumermodel D7000 (beide 16 mp) hun langste tijd hebben gehad. Verder is de filmfunctie verbeterd, onder andere met een aansluitmogelijkheid voor een losse microfoon. Je kunt tevens een losse Wi-Fi-adapter aansluiten. Behalve in zwart wordt de camera ook uitgebracht in rood. De D3200 moet in de loop van mei leverbaar worden voor een adviesprijs van 599 euro (body).

Lees ook:Leica stapt in systeemcamera met Leica T
Lees ook:Nikon D5500 met verstelbaar aanraakscherm
Lees ook:Leica SL koppelt snelheid aan eenvoud
Lees ook:Olympus OM-D: wat is-ie mooi…
Lees ook:Nieuw topmodel in Nikon-flitserserie

6 reacties op “Nikon D3200: van 14 naar 24 megapixels

 1. Bruiloften Fotograaf

  Ik ben benieuwd waar het ophoudt met de meer pixels te persen uit de zelfde censor. Komt allemaal niet ten goede van de kwaliteit van de foto’s. Je zult dan toch een een Full Frame sensor moeten hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 2. M. Evers

  Het maken van goede foto`s wordt niet bepaald door het aantal pixels. Het maken van goede foto`s kan even zo goed met een compact camera als met een 24 megapix spiegelreflex.
  Er zijn tal van fotograven, ook beroeps, die met alleen een compact op pad gaan.
  Een foto is goed als hij datgeen wat de fotograaf wil laten zien of geloven, ook doet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. M. Evers

   Op 22mei j.l. 16.14 schreef ik dat het maken van goede foto`s niet bepaald wordt door het aantal pixels. Door anderen wordt dit tegen gesproken. Daarom wat extra uitleg waarom ik denk dat die megapixels onnodig zijn. Voorbeeld: neem een A4 en verdeel dat in blokjes (pixels). Verdeel `t zo dat je 14 miljoen blokjes hebt. Pak een ander A4 en verdeel dat nu in 24 miljoen blokjes. Zie je nu verschil? Nee, natuurlijk niet. Je krijg het waarschijnlijk niet eens getekend. Doe dezelfde test nu met een A1. Zie je nu verschil. Waarschijnlijk wel. Conclusie: aantal pixels is in tegenstelling tot wat ik eerder schreef wel van belang voor een goede foto, maar dan wel wanneer je gaat uitvergroten. Aantal pixels maakt uit tot hoever je kunt vergroten zonder dat de pixels als pixels zichtbaar worden.
   Dus bepaal zelf of je veel en tot hoever je wilt uitvergroten en of dus de vele megapixels nodig zijn voor je (nieuwe) kamera. Mocht je overigens een nieuwe kamera willen kopen, dan zou ik wel gaan voor die vele megapixels, om de eenvoudige reden dat ze niet tot nauwelijks duurder zijn dan andere kamera`s.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Raymond Harper

  Als het puur om de technische kwaliteit van het beeld gaat, speelt het aantal pixels wel een rol – zij het in combinatie met de sensorgrootte. Of dit doorslaggevend af, hangt grotendeels af van de bedoelingen van de fotograaf en het doel waarvoor de foto moet worden gebruikt.

  Het is natuurlijk wel zo dat fabrikanten elkaar én de consument mee proberen te slepen in een pixelrace, die voor diezelfde beeldkwaliteit soms per saldo averechts uitpakt.

    /   Beantwoorden  / 
 4. M. Evers

  Wat is technisch slecht? Een onscherpe foto? Kan erg goed en misschien ook wel mooi zijn. Ligt er aan wat de fotograaf er mee wil zeggen, laten zien, duidelijk maken. Men kan veel geld uitgeven aan al die megapixels, maar geef ze liever uit aan wat betere objectieven. Met een beter objectief op een body met minder megapixels zijn heel wat boeiende foto`s te maken dan met een minder objectief op een body met veel megapixels. Hetgeen ik duidelijk probeer te maken is dat men zich niet moet “doodstaren” op al die vele pixels, maar goed moet nadenken alvorens iets te kopen. Zelfs foto`s van een doodgewone wegwerp kamera kunnen erg interessant zijn. Let op!! Mooi is objectief. Ik vraag mij af wie weleens een objectieve foto gemaakt heeft.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Raymond Harper

  Het blijft een onuitputtelijk én controversieel onderwerp, zoveel is duidelijk. Het is altijd fijn dat iemand er goed over nadenkt, en niet klakkeloos alle verkooppraatjes van de fabrikanten slikt! Ik zou overigens niet aan het tekenen van dat blokjespatroon beginnen: het gaat toch om een paar duizend hele fijne lijntjes, horizontaal en verticaal ;-)

  Voor lezers die wat minder goed ingevoerd zijn in de materie, verwijs ik kortheidshalve naar een paar eerdere posts:
  http://fotografie.blog.nl/praktijk/2010/10/02/hoe-kies-ik-een-nieuwe-camera-2
  http://fotografie.blog.nl/tip-van-de-week/2012/02/09/tip-van-de-week-pixels-tellen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.