Scherptediepe: belangrijk instrument

instrument in handen van de fotograaf

Scherptediepte: instrument in handen van de fotograaf

Een artikel in een krant over asielzoekers. Dat is niet eenvoudig te illustreren. Maar Robin Utrecht, ANP fotograaf, vond er wel wat op. Een foto met heel weinig scherptediepte, drie personen achter elkaar. Alleen de middelste persoon is scherp: van deze persoon is slechts één oog zichtbaar.

Scherptediepte is een belangrijk instrument in handen van de creatieve fotograaf. De scherptediepte wordt beïnvloed door het diafragma. Een grote lensopening (f/2.8) zorgt voor weinig scherptediepte, een kleine lensopening (f/16 en hoger) zorgt voor veel scherptediepte.

Daarbij is het goed te bedenken dat de meeste lenzen niet optimaal ‘tekenen’ in hun uiterste stand. Dus vermijd liever de grootste en de kleinste lensopening. Elke lens is eigenlijk het mooist met diafragma f/8. Maar ja, je wilt wel variëren natuurlijk. Doen, maar houd rekening met die grootste en kleinste lensopening.

Dit wetend, zie je ook het balng van lichtsterke lenzen. Een lens van f/1.4 functioneert dus al heel goed vanaf f/2.8. Een lens die f/3.5 als grootste opening heeft is mooi(er) vanaf diafragma f/4, of f/5.6.

Lichtsterkte kost geld. Maar: je krijgt er wel wat voor terug. En hoe lang doe je wel niet met een objectief?

Lees ook:Scherptediepte: helemaal niet moeilijk
Lees ook:Vermijd de uiterste f/ standen
Lees ook:Scherptediepte: zo moeilijk is dat niet
Lees ook:Scherpte… op de juiste plek
Lees ook:Fotografische hypes – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.