Scherpte… op de juiste plek

© WL | Portret met 50 mm objectief

De fotograaf die bewust met zijn beeld bezig is bepaalt bij elke opname opnieuw waar hij (of zij natuurlijk) de scherpte wil hebben. Voorin of achterin, veel of minder scherptediepte.

Bij personen en dieren kiezen we haast altijd voor de ogen – of een oog – dat scherp moet zijn. Dat is waar we als kijker naar de foto het eerst naar kijken. Maar: er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het om deze foto gaat. Deze foto diende als illustratie bij een – intussen gepubliceerd – artikel in een personeelsorgaan dat gaat over een hobbyfotograaf. En daarom koos ik ervoor de nadruk in scherpte op de camera (een Canon G10) te leggen en niet op de persoon.

Met de Canon 50 mm f/1.4 op een Canon 30D (dus feitelijk een 80 mm lens: de ideale portretlens eigenlijk) koos ik voor f/1.6, zodat ik nog op 1/50s voldoende licht had. De volle lensopening probeer ik te vermijden, de kleinste lensopening trouwens ook. Objectieven zijn daar niet op hun best.

De figuur is zo neergezet dat er een diagonale lijn ontstaat in het beeld: elleboog linksonder, camera, ogen. Camera en ogen op 1/3 verticaal in het beeld. Zo ‘componeer’ je als fotograaf elke keer opnieuw je beeld!

Lees ook:Meetrekken: een kwestie van oefenen
Lees ook:Het oog moet scherp zijn
Lees ook:Foto met licht – dat er in het histogram níet is
Lees ook:Scherptediepe: belangrijk instrument
Lees ook:Reportagefoto 40: ogen scherp (2)

2 reacties op “Scherpte… op de juiste plek

  1. Ruben

    Mooie foto, maar aantrekkelijk model vooral!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.