Natuurfotografie: beeldvullend niet voldoende

© Willem Laros | 100-400 f/4.5-5.6L IS USM op f/5.6 | 400 mm ISO 320

Natuurfotografie is populair. Op internet en in tijdschriften wordt er volop aandacht aan besteed. Binnen deze categorie doet vooral de vogelfotografie het goed. Geen wonder, vogels genoeg in ons voorjaar. Veel vogelfotografie halen registreren en fotograferen nogal eens door elkaar. Beeldvullend een vogel fotograferen kan mooi zijn, maar vaak neigt het resultaat meer naar een plaatje voor een vogelboekje dan naar… een foto.

Het lijkt de eeuwige strijd: gaat het om de foto of om de natuur?

Voor mij is die keuze niet moeilijk. Een beeldvullend vogelplaatje waarop je soort en kenmerken goed herkent is prachtig, maar nog geen foto. Bij een foto gaat het om andere zaken: licht in de eerste plaats, compositie, standpunt en al die andere fotografische zaken, waaronder lijnen, ritme, herhaling, kleuren, structuur.

Deze grutto hield me – in het gebied rond het Lauwersmeer – al een tijdje bezig. Heel erg schuw was het diertje niet eens: het is broedtijd, in april, en dan hebben vogeltjes alleen maar oog voor elkaar, zo lijkt het.  Maar: het stond lang aan de verkeerde kant van de auto, die ik vaak als ‘schuilhut’ gebruik. De auto draaien bleek niet steeds mogelijk. Geduld is dan belangrijk.

Ik vind het prachtige diertje er zo wel lekker op staan. Het weiland is zichtbaar, en vooral het tegenlicht bevalt me erg. Het licht lijkt wel door de snavel heen te schijnen!

Canon 30D met Canon 100 – 400 L IS USM, uit de hand vanaf het autoraam.

Lees ook:Grijskaart | witkaart
Lees ook:Loire 4: Lelijke Eend zó mooi…
Lees ook:IJsvogel: maar wel in Zuid-Afrika
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 22/25
Lees ook:Tip van de week: me and my shadow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.